New York Times ontkracht claim Russen: lijken lagen al weken op straat in Boetsja

Samenleving
door Redactiedinsdag, 05 april 2022 om 9:43
anp 446610699
De Russen beweerden dat Oekraïne in opdracht van de VS de lichamen in Boetsja op straat had gelegd, nadat het Russische leger weg was. The New York Times ontkracht die claims aan de hand van satellietbeelden: de lichamen lagen er al weken.
De Amerikaanse krant weet te melden dat zeker elf lichamen al sinds 9 maart op straat lagen, drie andere waren er vanaf 20 of 21 maart. Daarvoor gebruikte de krant satellietbeelden van het bedrijf Maxar. Oekraïense troepen troffen de burgerdoden exact in dezelfde positie aan als op de beelden is te zien.
De Russen zelf spreken van 'cynische leugens' en een 'propaganda-oorlog'. Ze noemden de meldingen van moord op burgers 'vermoedelijk vals' en 'provocatie van de kant van Oekraïne.
Han ten Broeke, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), is onder de indruk van het werk van de New York Times. "Dit maakt korte metten met de beweringen van Rusland dat de gedode lichamen in Boetsja, pas ná hun vertrek op 30 maart, daar door Oekraïners zouden zijn neergelegd."