Seks is niet slecht voor de schoolse prestaties

Samenleving
maandag, 16 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Nederland is de gemiddelde leeftijd waarop 12 tot 19-jarigen voor het eerst seks hebben 15 jaar. Behalve over de kans op een ongewenste zwangerschap en SOA's maken ouders zich zorgen over de gevolgen voor de schoolloopbaan van hun kind. Dat laatste is meestal niet nodig volgens een studie van de University of California en University of Minnesota, waaraan 90.000 tieners in de leeftijd van 11 tot 17 deelnamen.
De onderzoekers keken naar schoolresultaten, problemen op school, spijbelen, schorsingen, carrièreplannen, drop outs, ... Daaruit bleek dat tieners die seks hadden in het kader van een vaste relatie het niet slechter doen op school dan scholieren die nooit seks hadden. De prestaties van tieners met veel losse contacten hadden er wel onder te lijden. Zij hadden vaker problemen op school, werden vaker geschorst, haalden minder goede resultaten en hadden minder kans om naar de universiteit te gaan dan tieners die seks binnen een relatie hadden.
Zoals de grafiek laat zien hebben de meeste jongeren niet meer dan 1 partner per jaar: bij meisjes is dat 70% en bij jongens 61%. De meeste ouders hoeven zich op dat gebied dus geen zorgen te maken.
Bron(nen): Healthy Living