Oud-topschaatsster Thijsje Oenema (29) kreeg kanker: “Ik kijk de Spelen nu op tv”

Thijsje Oenema was absoluut de beste van Nederland op de 500 meter en in 2010 startte ze nog op de Olympische Spelen van Vancouver. Maar in 2013 ging het mis. Ze kreeg de diagnose kanker. “Nu rijd ik elke dag naar kantoor en kijk ik de Spelen thuis,” vertelt ze aan RTL Nieuws.

Op aanraden van haar moeder ging ze naar de dokter voor een vreemde moedervlek. “Het was september, middenin mijn trainingsperiode. Ik was jong, fit en had een heel seizoen voor me. Ik had helemaal geen zin om naar de dokter te gaan, maar op aandringen van mijn moeder liet ik dat plekje toch maar weghalen.” Het bleek een melanoom.

Uitzaaiingen
Twee jaar lang ging het goed, maar daarna werd ze opnieuw ziek. “Ineens kreeg ik hele heftige buikpijn. In het ziekenhuis zag de arts dat er een cyste op mijn eierstok zat.” En opnieuw bleek het kwaadaardig. “De arts zei dat chemotherapie geen zin had. ‘Wat gaan we dan doen?’ vroeg ik hem.”

Ze werd doorgestuurd naar Amsterdam voor een nieuw soort immuuntherapie. “We proberen mensen beter te maken, had de dokter me verteld. Dat vond ik beter klinken dan ‘levensverlengend’. De arts zei dat het ‘spannend’ was. Ik had geen keuze, het was de beste mogelijkheid die ik had.”

En eindelijk ging het beter. Scan na scan bleek dat ze schoon was. Haar arts is nu positief. “Zijn patiënten bleven maar overlijden. Nu heeft hij het hartstikke druk omdat patiënten terugkomen, ze blijven leven. Ik ben nu twee jaar kankervrij, waarom niet tien jaar, denk ik nu.”

Kantoor
Ondertussen heeft ze twee Master-diploma’s gehaald en werkt ze als financial controller bij Philips. Geen Olympische Spelen meer, maar een negen tot vijfbaan dus. “Daar heb ik vrede mee,” besluit ze. “Ik maak mooie reizen, ben met mijn moeder naar Ierland geweest, heb mijn zusje in Mexico opgehaald toen ze daar studeerde en ben met oud-teamgenoten naar New York gegaan. Ik plan mijn toekomst niet te ver vooruit, maar doe vooral wat ik nu leuk vind. Mocht het misgaan, dan heb ik in ieder geval een leuk leven gehad.”

Wat was je leuk New York!! #tb #newyork #freedom #tower #kleineoogjes

Een bericht gedeeld door Thijsje Oenema (@thijsjeoenema) op

Bron(nen):   RTL Nieuws