Australië komt stap dichter bij ontwikkelen van kwantumcomputer

Wetenschappers uit diverse landen proberen al enige tijd een werkende kwantumcomputer in elkaar te zetten. Op dit moment lijkt het erop dat Australië de internationale concurrentiestrijd gaat winnen. Ingenieurs van de New South Wales Universiteit hebben namelijk een essentieel onderdeel van een kwantumcomputer weten te construeren. Hiermee komen de wetenschappers een stap dichterbij het ontwikkelen van een werkende kwantumcomputer. Het verschil tussen een kwantumcomputer en een huidige computer is eigenlijk vrij simpel. De kwantumcomputer werkt vele malen sneller. Stel er zijn 10 dozen en in 1 van de dozen zitten je autosleutels. De huidige computers kunnen alleen per doos bekijken of de sleutels erin zitten. De kwantumcomputer kan in één keer alle dozen controleren. De kwantumcomputer zou in dit voorbeeld de taak dan ook 10x sneller uitvoeren. Mocht het wetenschappers lukken om kwantumcomputers te laten werken, zal dit mogelijk leiden tot een nieuwe generatie ‘super’ computers. Het is echter niet de bedoeling dat deze super computers de huidige generatie computers gaat vervangen. De supercomputers zullen gebruikt worden voor de iets lastigere klusjes, zoals de ontwikkeling van medicijnen en het ontwerpen van materialen.

Bron(nen):   The New York Times      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Michiel Thalen

    Het verschil is helemaal niet vrij simpel. Het is zelfs bijna niet te begrijpen. Einstein had er ook al moeite mee het te begrijpen, maar kon zich neerleggen bij het feit dat het bijna niet te bevatten is.

  2. RhodBerth

    Als de kwantumcomputer er is dan betekent dat het einde van alle vormen van privacy en veiligheid, want deze computers zullen zo snel zijn dat ze elke vorm van encryptie en security in korte tijd zullen ontcijferen en ongedaan maken.

    Maar goed, tegen de tijd dat die kwantum computer er is is onze privacy zowieso waarschijnlijk al aan diggelen, dus wat geeft het.

    Uiteraard zijn er ook voordelen 😉

Reacties niet toegestaan