Forum voor Democratie volgt mogelijk ook úw kinderen

Volgens Alexander Pechtold zat Forum voor Democratie achter zijn kinderen aan op Instagram. Mocht u denken: wat vervelend voor de kinderen van Pechtold. Vraag dan ook eens aan uw eigen kinderen of de partij van Thierry Baudet tot hun volgers behoort.

Thomas Boeschoten, data-onderzoeker van het Algemeen Dagblad, legt uit dat het hier gaat om geautomatiseerd campagnevoeren. Forum voor Democratie onderzoekt online wie ‘een verhoogde interesse’ zouden kunnen hebben in de partij. Dat doen ze heel simpel door te kijken waar mensen op sociale media over praten, wie ze volgen en wat ze liken. De partij gaat deze mensen dan volgen in de wetenschap dat een deel hen terug zal volgen. Als iemand niet terug volgt, wordt hij na verloop van tijd weer ontvolgd. Zo wordt het aantal volgers kunstmatig omhoog gebracht en lijkt FvD belangrijker dan het daadwerkelijk is.

Het volgen en ontvolgen is met behulp van software en algoritmes meestal volledig geautomatiseerd. Of dat bij FvD ook zo is weigeren ze te bevestigen noch te ontkennen. Maar volgens Boeschoten blijkt uit Instagram-data dat de partij elke dag tientallen tot honderden mensen volgt en ontvolgt, wat duidelijk wijst op een automatisch proces. Mogelijk zijn de kinderen van Pechtold, die hun achternaam niet op social media gebruiken, enkel door FvD gevolgd, omdat ze tieners zijn en daardoor tot de doelgroep behoren. Dat kan dus ook uw kinderen overkomen.

Bron(nen):   AD