Pagina’s van neonazi’s mogen op Facebook blijven, omdat ze ‘niet in strijd zijn met reglement’

Pagina’s van neonazi-groeperingen mogen op Facebook blijven, omdat ze volgens de social mediagigant niet in strijd zijn met de reglementen. Dat onthult Britse krant The Independent.

Tientallen pagina’s van extreemrechtse organisaties vol racistische en homofobe teksten en afbeeldingen zijn bij Facebook gerapporteerd, maar die weigert de inhoud te verwijderen. De onderzoekers die de klachten indienden, is gezegd dat ze de pagina’s maar moeten ontvolgen als ze er problemen mee hebben. De fascistische groeperingen kunnen zo hun extremistische teksten blijven verspreiden.

Zo worden op sommige pagina’s niet-blanke mensen ‘ongedierte’ genoemd en homo’s ‘een schande’. Ook staan er fascistische symbolen en afbeeldingen van Hitler op de pagina’s. Het is voor Facebook niet voldoende om de content te verwijderen.

Zo is er een pagina van de Griekse vleugel van neonazigroep Combat 18 die gewoon in de lucht mag blijven ondanks een coverfoto van een man die een Hitlergroet doet voor een muur met een swastika erop. Combat 18 heeft afdelingen in tientallen landen en wordt verdacht van vele moorden op immigranten en etnische minderheden.

Hans-Jakob Schindler, directeur van het Counter Extremism Project (CEP), zegt dat Facebook en andere platforms op deze manier meewerken aan de verspreiding en uitbreiding van haatgroeperingen.

Bron(nen):   The Independent