Microsoft-datacenter in Noord-Holland verbruikte vorig jaar vijf keer zoveel water als eerder gemeld

Tech, AI, auto
dinsdag, 16 augustus 2022 om 11:05
welingelichtekringen header 1
In het Noord-Hollandse Middenmeer staat een enorm datacenter van Microsoft. Dit leek de gemeente een goed idee, ook al levert het nauwelijks banen op en verbruikt het gigantisch veel elektriciteit en water. Hoeveel precies is nu pas duidelijk, na een WOB-verzoek van het Noordhollands Dagblad.
De gemeente hield het op 12 tot 20 miljoen liter water per jaar en suste met die raming de zorgen van omwonenden. Nu blijkt het om 84 miljoen liter water te gaan over heel 2021. Uit het WOB-verzoek blijkt dat de gemeente al wist dat een door Microsoft ingehuurde expert het jaarlijkse verbruik raamde op 100 miljoen liter water. De gemeente Hollands Kroon heeft de cijfers over het drinkwaterverbruik van datacenters nu stilletjes aangepast op haar website.
Dit jaar zal het verbruik waarschijnlijk nog veel hoger uitvallen in verband met de hete zomer. Microsoft koelt normaal gesproken alleen met lucht. Alleen als de buitentemperatuur boven de 25 graden is, wordt drinkwater ingezet om te koelen. Vorig jaar waren er maar zes dagen waarop in de omgeving van het datacenter deze temperatuur werd overschreden. De teller staat dit jaar al op 22 dagen.
Er staan ook grote datacenters van Google in Nederland, maar het techbedrijf weigert openheid van zaken te geven wat betreft het waterverbruik. Er komt meer en meer weerstand tegen de bouw van nieuwe datacenters in Nederland. De overheid werkt aan een nieuw, strenger beleid. Maar dit zal geheel volgens de Haagse traditie nog wel even op zich laten wachten.
Drinkwater wordt voor grootverbruikers nauwelijks belast. Zo kunnen boeren, techbedrijven en andere industrie immense hoeveelheden drinkwater verbruiken voor een aantrekkelijke prijs, terwijl de consument wordt gevraagd om tijdens droge zomers geen water te verspillen.
Bron(nen): RTL Nieuws