Van teveel eten word je vergeetachtig

De bewoners van het Japanse eiland Okinawa hebben de gewoonte zich niet vol te eten, maar met eten op te houden als ze tachtig procent vol zitten. Er wordt gedacht dat dat het geheim is van hun lange levensduur. En behalve dat Okinawa bovenaan de lijst staan van plekken waar veel mensen ouder dan honderd worden, hebben de bewoners ook minder last van hartkwalen, diabetis, zwaarlijvigheid en Alzheimer.
De neuroloog Agnes Floel van de Universiteit van Münster deed een onderzoek met vijftig oudere proefpersonen, van wie ze een deel minder liet eten en het andere deel niet. Na drie maanden bleek de groep die minder had gegeten veel beter te zijn dan de andere groep in het zich herinneren van woorden. Er is sprake van zogenaamd ‘vertraagd’ herinneren; er worden woorden genoemd, dan is er afleiding door andere bezigheden en daarna moeten de proefpersonen zich de woorden weer herinneren. Defecten in ‘vertraagde’ herinnering zijn een eerste signaal voor Alzheimer.
Het is dus denkbaar dat er een relatie is tussen eten en Alzheimer. De studie zal op grotere schaal worden herhaald om daarover meer informatie te krijgen.

Bron(nen):   Scientific America