De vrouw die geen angst kan voelen

De ziekte van Urbach-Wiethe is een zeldzame, genetisch bepaalde aandoening. Bij een Amerikaanse 44-jarige vrouw heeft deze ziekte haar hersenen aangetast, waardoor haar amygdalae werden verwoest. Het gevolg is dat zij geen angst meer kan voelen. In situaties waarin andere mensen bang zijn, voelt zij nieuwsgierigheid en enthousiasme.

Haar IQ is normaal en haar geheugen is goed. Ze heeft een normale taalvaardigheid en haar waarneming is niet gestoord, behalve dat ze geen angst kan herkennen. Dat begon 16 jaar geleden op te vallen: ze kon geen angst meer aflezen van iemands gelaatsuitdrukking. En hoewel ze kunstenares is, kan ze geen angstig gezicht tekenen. Nu zijn wetenschappers van de Iowa University er pas achter gekomen dat ze ook geen angst kan voelen. Ze is wel in staat om andere emoties te voelen, maar geen angst. En dat is dus een handicap, want zij ziet geen gevaar. Het mag een wonder heten dat ze nog leeft.

De wetenschappers zijn heel blij met haar, want zij hopen dat ze hen meer kan leren over het verwerken van angstsignalen in de hersenen. Die kennis kunnen ze dan weer inzetten bij mensen die zich bijna constant angstig voelen, zoals mensen met een post-traumatische stress-stoornis.

Bron(nen):   BBC News  Discover Magazine