Oorzaak massale bijensterfte lijkt gevonden

De oorzaak van de massale bijensterfte lijkt te zijn ontdekt: een 'heksenbrouwsel' van pesticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, fungiciden, die tot nu toe als onschuldig werden gezien. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maryland en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De cocktail van fungiciden en pesticiden zit op amandelen, appels, cranberry's, watermeloen, pompoen, komkommer, blauwe bessen en 120 andere gewassen. Als gezonde bijen daar stuifmeel van opnemen, worden ze ziek omdat ze niet meer resistent zijn tegen de parasiet Nosema ceranae. Het (tijdelijke) verbod op pesticiden in Europa lijkt slechts 'een pleister op een houten been' te zijn. Honingbijen bevruchten alleen al in de VS 130 verschillende gewassen (in geld uitgedrukt gelijk aan 15 miljard dollar). De gewassen bleken gemiddeld 9 verschillende bestrijdingsmiddelen te bevatten en 1 gewas zelfs 21. Ook wilde bloemen, die niet bespoten worden, bleken schadelijke bestrijdingsmiddelen te bevatten. Bijen bestuiven deze bloemen. De parasiet kan ook veroorzaken dat hele bijenvolken in één keer sterven. Zo zijn in de afgelopen 6 jaar ongeveer 10 miljoen bijenvolken doodgegaan.  

Bron(nen):   De Morgen      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ivo Teulings

  10 miljoen bijen lijkt niet zoveel. Ik denk eerder 10 miljoen bijenvolkeren

 2. marianne martens

  fantastisch dat de oorzaak is gevonden.

 3. langedweil

  ik was dit bericht al tegengekomen op Facebook. een link leide me naar een bericht uit 2013 op de website van een Belgisch blad….. tja. Reuze actueel dus. Ik denk dat Welingelichte kringen een copy-paste inspanning is, ergens op kantoor in de baas zijn werktijd.

 4. Love U Longtime

  Jaren geleden was ik in Canada. Toen stond daar een berichtje in de krant dat onderzoekers hadden uitgevonden dat uitlaatgassen werden ingeademt door bloemen, planten, grassen en bomen. Deze gassen of wat wij nu weten fijnstof en ultrafijnstof particles worden weer afgegeven door de bloemen samen met de pollen. Lees meer op mijn website en je zult begrijpen dat de stapeling verder gaat dan wat ze op de vruchten spuiten. Het is ook wat de bloemen al hebben opgenomen. Ik reageer al mijn hele leven hetzelfde als een bij op al die stoffen waar een bij dood aan gaat.

  http://schafderenteaf.wordpress.com/2013/12/02/economisch-groei-en-5-miljoen-chronisch-zieken/

  http://schafderenteaf.wordpress.com/2013/05/22/niet-co2-maar-luchtvervuiling-is-de-oorzaak-van-klimaatverandering/

 5. knier

  Ik zal niet ontkennen dat Nosema een probleem is maar als al die volken daar aan zouden overlijden,zou dat al lang bekend zijn,het probleem is nu juist dat de bijen gewoon “kwijt” raken,iets wat niet aan Nosema is te koppelen.

  • JRR Uijlings

   Direct onderzoek naar de relatie tussen bijen en pesticiden is een lange tijd tegengehouden door grote producenten zoals Bayer. Maar dat dit een van de oorzaken is werd al langer vermoed.

   (in antwoord op knier)
   • JRR Uijlings

    Overigens zie ik ‘de Morgen’ niet echt als een wetenschappelijk betrouwbare bron.

    (in antwoord op JRR Uijlings)
 6. sgrinsma

  Bron: De Morgen. Datering artikel de Morgen: 29/07/13. En jezelf dan “Welingelichte Kringen” noemen. Bhaha, ik lig krom hier.

 7. A.K.

  Het meest smerige goedje van Monsanto genaamd Roundup zie je hier nu ook volop in de schappen van de tuincentra staan.

Reacties niet toegestaan