Baanbrekende technologie: VU ontwikkelt injecteerbare medische camera

Een endoscoop zo dus als een haar, die met een naald in het lichaam wordt geïnjecteerd, om moeilijk bereikbare plekken te kunnen onderzoeken zonder schade aan te richten. Het is de uitvinding van onderzoeker Max Verweg van de Vrije Universiteit samen met twee professoren.

Verweg over de vernuftige endoscoop: "Daarmee kun je op moeilijk bereikbare plekken in het lichaam komen en richt je vrijwel geen schade aan. Het sprak me aan vanwege het innovatieve karakter en de veelbelovende mogelijkheden. Het patent hadden ze al vastgelegd, nu was het aan mij te onderzoeken hoe dit in de praktijk kan werken”, zegt de 25-jarige natuurkundestudent.

“We zijn begonnen met een opstelling met één glasvezelkabel die zo dun is als een haar. Door die kabel hebben we geprobeerd foto’s te maken – met succes. Dat werkt met een serie van patronen die wij beïnvloeden door middel van spiegeltjes. Deze manier van fotograferen bestond al, maar het was nooit in een glasvezelkabel geprobeerd. De professoren hopen hiermee uiteindelijk neuronen te kunnen bestuderen. Ik zie ook mogelijkheden voor chirurgische toepassingen, bijvoorbeeld bij het verwijderen van tumoren.”

Hij heeft een Take-off-beurs gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Verweg is naast zijn onderzoek druk bezig om een bedrijf op te zetten om zijn bevindingen aan de man te brengen. Hij hoopt dat over een half jaar de eerste pilotsessies met zijn baanbrekende endoscoop gaan plaatsvinden.

Bron(nen):   Ad Valvas