Wie loopt het meeste risico op Long Covid?

Wie loopt het meeste risico om lange Covid te krijgen?

Een nieuwe analyse van onderzoek dat tijdens de eerste twee jaar van de pandemie is uitgevoerd, helpt bij het antwoord op die vraagt, schrijft de New York Times.

Het blijkt dat patiënten boven de 40, met eerdere gezondheidsproblemen en degenen die een ernstige coronavirusinfectie hadden, een groter risico lopen om langdurige covid te ontwikkelen. En bovendien blijkt dat gevaccineerden beter af zijn.

De analyse, uitgevoerd door een team van onderzoekers in Groot-Brittannië en gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine, keek naar 41 onderzoeken die tussen het begin van de pandemie en 5 december 2022 zijn gepubliceerd.

Het rapport evalueerde het risico van de patiënten op post-Covid-symptomen – waaronder kortademigheid, vermoeidheid, hersenmist, hoofdpijn en verlies van smaak en reuk – meer dan drie maanden na hun infectie.

Mensen die twee doses van een Covid-vaccin kregen voordat ze besmet raakten, hadden 43 procent minder kans om langdurige Covid te ontwikkelen. In de analyse is niet gekeken naar de rol van boosters.

Bron(nen):   New York Times