Bergbeklimmen is slecht voor u

Wetenschap
door Admin
zondag, 07 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
U zou ook wel eens de top van de Mount Everest willen beklimmen? Denk daar nog even over na, want het is waar dat u onder goede weerscondities en met de juiste helpers een heel eind zult komen, maar het is wel slecht voor u.
Nieuw studiemateriaal wijst uit dat klimmen in het hooggebergte uw hersenen en ook uw motoriek aantast. Italiaanse wetenschappers hebben bij negen topklimmers gekeken wat de gevolgen waren van het beklimmen van de Mount Everest en de K2 (iets minder hoog, wel moeilijker) gedurende een jaar of tien. De gemiddelde leeftijd van de heren was 38 jaar. Verder hadden ze de gewoonte dikwijls boven de 4.000 meter te klimmen (ter vergelijking, de Mont Blanc is 4.810 meter hoog, de Mount Everest 8.848 meter en de K2 8.611 meter hoog).
De Europea Journal of Neurology publiceert de testen waarbij de MRI-hersenscans, maar ook geheugenfuncties en motorische functies van deze klimmers met die van niet-klimmers werden vergeleken. Uitkomst: de klimmers hebben veel lichamelijke en geestelijke kwaliteiten verloren. Soortgelijk onderzoek inzake diepzeeduikers leidde tot identieke uitkomsten. En sporters die aan extreme vormen van skieen en snowboarden doen, vertoonden ook gebreken die zijn terug te voeren op hun hobby.
The New York Times houdt het er op dat extreme sporten onder extreme onstandigheden een hoge tol eisen.