Waarom je kat je nodig heeft (en niet alleen voor eten)

Wetenschap
zondag, 28 augustus 2022 om 00:35
anp 407223859
Je denkt soms dat je kat alleen maar bij je blijft, omdat je hem te eten geeft, maar dat is niet zo. Die stoere, onafhankelijke poes voelt zich een stuk beter als jij in de buurt bent.
Wetenschappers concluderen in vakblad Applied Animal Behaviour Science op basis van een aantal experimenten dat katten veel minder angstig en gestrest zijn als hun baasje in de buurt is. Enkel een object met de geur van de eigenaar heeft geen effect.
De wetenschappers lieten 42 katten met en zonder hun baasje los in een voor hen onbekende omgeving. Soms lag er alleen een object dat naar hun baasje rook. De dieren vertoonden veel minder aan stress gerelateerd gedrag als hun baasje in de buurt was. Het object had geen enkel effect op het stressniveau.
“Dat laatste was wel verrassend,” zo vertelt onderzoeker Kristyn Vitale aan Scientias.nl. “Bij kittens is het namelijk zo dat de geur van de moeder en de geur van het nest stress vermindert. En daarom verwachtten we ook dat de geur van de eigenaar er eveneens toe zou leiden dat katten minder stress ervaren. Maar dat was dus niet het geval. Alleen de daadwerkelijke aanwezigheid van de eigenaar was voldoende om stress bij de kat weg te nemen.”
“Eerder hebben we al aangetoond dat de meeste katten een sociale interactie met mensen verkiezen boven andere zaken, zoals voedsel en speelgoed. En dat katten nauwe banden hebben met hun eigenaren die vergelijkbaar zijn met de banden die tussen kinderen en hun ouders en honden en hun eigenaren gevormd worden,” vertelt Vitale verder. “En nu tonen we in dit nieuwe onderzoek dus aan dat de aanwezigheid van de eigenaar stress weg kan nemen bij de kat. Het wijst er allemaal op dat katten mensen nodig hebben.”
Bron(nen): Scientias