Waarom Van Gogh's geel bruin wordt

Wetenschap
woensdag, 16 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De gele kleur in de schilderijen van Van Gogh vervaagt en wordt langzaam bruin. Wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen en de TU Delft hebben ontdekt waarom dat zo is.
Uit twee schilderijen van Van Gogh, 'Veld met bloemen bij Arles' (1888) en 'Oever van de Seine' (1887) werd een microscopisch klein stukje verf onderzocht. Ook werkten de onderzoekers met verf uit die tijd, die in een oude tube werd teruggevonden. Onder invloed van uv-licht kleurde die verf in een paar weken helemaal bruin.
De monsters werden onder meer onderzocht met röntgenstraling van de deeltjesversneller ESRF in Grenoble. Daarbij kwam een verandering in het element chroom in de verkleurde verf naar voren. Van Gogh en andere schilders van zijn tijd maakten gebruik van zogenaamd chroomgeel. Als je de verf blootstelt aan uv-straling ontstaat aan het oppervlak een laagje chroomoxide. Dat laagje is groen en als je met het blote oog kijkt, lijkt de gele verf langzaam een beetje bruin te worden.
Verder onderzoek is nodig om de dynamiek van de verkleuring in kaart te brengen en na te gaan hoe dit proces gestopt of vertraagd kan worden.
Bron(nen): De Morgen NOS