We denken dat we gevarieerd eten, maar dat is niet zo

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 15 maart 2024 om 19:16
anp 487669526
Twee derde van ons voedsel komt van negen verschillende gewassen: suikerriet, mais, rijst, tarwe, aardappelen, sojabonen, olie-palmfruit, suikerbieten en cassave. Vroeger aten we veel gevarieerder, schrijft BBC-journalist Dan Saladino in zijn pas verschenen boek Eten tot het op is.
"We denken dat we heel gevarieerd eten", zegt Trouw-journalist Lodewijk Dros, die meeschreef aan het boek, tegen RTL Nieuws. "We halen overal wat vandaan, we eten allemaal dingen uit het buitenland waardoor het lijkt alsof het heel divers is."
Maar dat is niet zo. "Je kan bijvoorbeeld overal bananen kopen, maar er is maar één soort." En dat is de Cavendish-banaan, die het momenteel zwaar heeft. Ook houden we voornamelijk Amerikaanse koeien. "Die zijn groot en geven meer melk." En voor brood geldt: er bestaat spelt en rogge, maar de overgrote meerderheid is tarwe.
Dat is jammer, omdat het lekkerder is om meer variatie te hebben, maar het is ook beter voor de voedselvoorziening. Want als er maar weinig variëteit is, kan één ziekte meteen alles aantasten.
Er is wel een reden waarom de landbouw steeds meer overstapt op enkele gewassen. "Er is veel productie nodig. We zijn met zoveel mensen op aarde, dan is het wel handig dat je bijvoorbeeld rijst overal en altijd kan laten groeien, in zowel droge als natte omstandigheden", aldus Theo van Hintum, hoofd van de CGN plantengenenbank.