Nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta: ‘wist van moorden’

Een Argentijnse onderzoeksrechter is door nabestaanden van de militaire dictatuur verzocht een nieuw strafrechtelijk onderzoek te starten naar oud-minister van Landbouw Jorge Zorreguieta. Dat schrijft een Argentijnse krant, meldt NRC.
Het gaat om rechter Daniel Rafecas die sinds 2005 onderzoek doet naar Zorreguieta, de vader van prinses Máxima.

Tijdens het regime van dictator Videla zouden meerdere mensen die werkten bij het Nationale Instituut voor Landbouw- Technologie (INTA) gedwongen zijn ontslagen, gevangengezet en zelfs vermoord. Zorreguieta was in die tijd verantwoordelijk voor het instituut en zou ervan geweten hebben. Een overlevende en een aantal familieleden van verdwenen personen hebben nieuwe verklaringen afgelegd, meldt de Argentijnse krant. Ze willen dat er een nieuw strafrechtelijk onderzoek komt.

Naast Zorreguieta worden ook andere oud-ministers genoemd.

Zorreguieta heeft altijd ontkend dat hij op de hoogte was van verdwijningen. Hij was van 1976 tot 1981 staatssecretaris en minister van Landbouw in het dictatoriale regime van generaal Videla. In die periode werden 30.000 tegenstanders van het regime vermoord of ze verdwenen spoorloos.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Bataaf

    En nu doorpakken!

  2. Heldoppantoffels

    What a surprise….natuurlijk wist hij er van. Het is gewoon een andere versie van “Wir haben es nicht gewusst!!”

    Weinig realistisch dat iemand op een ministerspost niet weet wat zo ongeveer loos is in het land. Adolf Eichmann heeft in de 2e wereld oorlog toch ook alleen de uitroeings systematiek bedacht?? Wat een kul, sluit de man op en laat hem niet meer vrij!

Reacties niet toegestaan