Nederlandse Nina (28) klapt uit de school: Zo werkt de mysterieuze 'celebrity-datingapp' Raya

Liefde, relaties, geluk
vrijdag, 26 april 2024 om 11:28
anp 489954205
Na de bekendmaking van het nieuws over de prille relatie tussen stervoetballer Jude Bellingham (20) het Nederlandse model Laura Celia (25), en hoe het daten via de 'celebrity-datingapp' Raya tot stand is gekomen, staat het exclusieve datingbureau vol in de spotlights. Hoe werkt Raya, en hoe word je toegelaten?
Het bedrijf wordt al jaren door mysterie omgeven, want de toegang is zeer beperkt; de wachtlijsten kunnen maanden tot jaren duren. En er mag niets naar buiten komen, anders word je verbannen voor het leven.
Celebs
Zanger Harry Styles zou zo in contact met model Cara Delevingne zijn gekomen. Andere celebs die een profiel zouden hebben bij de datingapp voor rijke en bekende vrijgezellen zijn onder andere Khloé Kardashian, Amy Schumer, Kelly Osbourne, Drew Barrymore en Channing Tatum.
Referenties
Het gaat volgens het bedrijf niet om het uiterlijk, maar of een potentiële klant 'invloedrijk' is en wat voor beroep hij of zij heeft. Invloedrijke vrienden kunnen van pas komen bij je toelating, wanneer je ‘referenties’ van andere Raya-gebruikers opgeeft. Daarna wordt je sociale media-profiel beoordeeld en bekeken hoeveel Raya-leden jou volgen online.
Maximaal 10.000 leden
Er mogen slechts 10.000 leden tegelijk op de app zijn, en er waren enkele jaren geleden al meer dan 100.000 wachtenden. Er zou dan ook slechts plek zijn voor 8 procent van de aanvragers. Een comité van 500 premiumleden van over de hele wereld zou beslissen over de toelating.
De werkwijze
De Nederlandse Nina (28), die niet met haar echte naam wil worden genoemd, klapt in De Telegraaf uit de school over de werkwijze van Raya. “Een vriendin van me, die veel bekende influencers kent, vertelde me dat het dé app is om leuke mensen te ontmoeten maar het lukte haar niet binnen te komen. Toen heb ik me ook aangemeld uit nieuwsgierigheid en tegen mijn verwachting in werd ik dezelfde dag toegelaten, daar was ik echt verbaasd over.”
Luxe levensstijl
Nina’s verhaal is eerder uitzondering dan regel. “Het heeft geleid tot bijzondere ontmoetingen, vertelt ze. “Ik heb een tijd gedatet met iemand in Amsterdam maar ik heb ook veel internationale dates. Ik maakte een luxe levensstijl mee die ik zelf niet heb, maar zo af en toe is het heerlijk om lekker chique mee uit eten genomen te worden. De mannen vinden het geen probleem om helemaal naar Nederland te reizen voor een afspraak, zelfs niet vanuit de VS.”
“Met een Amerikaanse man heb ik een superleuk weekend gehad. Twee maanden later nam hij weer contact met me op. Hij huurde een superluxe hotel en was al geland op Schiphol, maar ik zat futloos op de bank en had geen zin. Die arme jongen sliep het hele weekend alleen in dat hotel en belde me wel honderd keer of ik echt niet wilde komen.”
Locatietracker
Daten via Raya was niet altijd even 'fabulous', legt Nina uit. “Een jongen in Nederland dacht dat we al een soort van relatie hadden, terwijl ik dat niet wilde. Toen ik aan het scharrelen was met iemand anders, bleek dat hij via de datingapp mijn locatie, die aan stond, kon traceren. Die nacht werd ik wakker met allemaal gemiste berichten waarin onder meer stond: ’ik zie dat je niet thuis bent’, en ’je bent bij iemand anders’.
Erik van Looy
Ook de Belgische televisiepersoonlijkheid Erik van Looy had een profiel op Raya, maar hij schond vorig jaar een van de belangrijkste regels: klap niet uit de school dat je erbij zit. In de Slimste Mens vertelde hij een profiel te hebben en dat hij contact wilde leggen met tennisster Venus Williams maar dat ze niet reageerde. Niet alleen is praten over Raya 'not done', als ze er alleen al achter komen dat je screenshots neemt van conversaties met een bekend persoon, wordt je er meteen uitgegooid.
Screendumps
Dat doet er voor veel TikTokkers en Instagrammers, die 'screendumps' delen of verhalen vertellen over veelal mislukte dates, er echter niet meer toe ‘omdat hun abonnement toch eindigt’, zo schrijven ze op sociale media.