Gasten toprestaurant Noma aan de diarree

's Werelds beste restaurant, Noma, neemt het niet zo nauw met de hygiëne. 63 gasten kregen na een bezoek aan het restaurant diarree en andere ziekteverschijnselen zoals braken. Ook het personeel dat omging met voedsel werd ziek. De inspectiedienst van de Deense Voedsel- en Warenautoriteit heeft daarop ernstige tekortkomingen geconstateerd bij het toprestaurant, meldt de Deense krant Politiken. De bedrijfsleiding zou ook na mailtjes van zieke gasten en personeelsleden niets hebben gedaan, waarop de inspectie werd ingeschakeld. Noma (2 Michelinsterren) heeft volgens de inspectie onvoldoende gedaan om de keuken te ontsmetten. Bovendien zou het keukenpersoneel de handen niet met warm water kunnen wassen. Het culinaire bedevaartsoord in Kopenhagen is drie jaar op rij uitgeroepen tot beste van de wereld. In de zaak van chef-kok René Redzepi moet de tartaar met de handen worden gegeten, want dat is volgens de obers het lekkerste.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. j g

  Dan is Michelin dus ook niet meer geloofwaardig.

 2. Ron Kersten

  Ik begrijp niet hoe men dit restaurant dan 3 jaar op rij tot beste kan uitroepen. Michelin sterren zeggen dus ook niets over bedrijfsvoering/hygiene. Weer een bewijs dat een beoordeling/ster niets zegt over de kwaliteit van het eten en het restaurant, het is alleen maar een subjectief oordeel van een recensent’s persoonlijke smaak en beperkte observatievermogen. Overigens zou je verwachten dat het “beste” ook het hoogst aantal Michelin sterren zou hebben, dat lijkt sowieso al niet het geval hier.

 3. Marcel Vincent

  pfff beetje oppervlakkig commentaar?! Michelin is geen voedsel- en warenautoriteit en inspecteert dus (en mag en kan dat ook niet!) niet de keuken op hygiëne. Er worden hier verschillende zaken door elkaar gehaald. Noma gebruikt de beste kwaliteits-ingrediënten en de beste bereidingswijze vandaar de sterren, maar blijkbaar nemen ze het minder nauw met de hygiëne….

 4. PaulusJ

  Ik heb er afgelopen woensdag gegeten.

  Echt waar. Nergens last van en een onvergetelijke, legendarische ervaring.
  Wat een mooi eten, wat een power, wat een talent, wat een prachtig restaurant.
  21 gangen, 45 medewerkers, 40 gasten. Onvergelijkbaar.
  En ja aan de absolute top zoek je de randen op, fermenteren, roken, rauw, experimenteren, bijzondere producten. Dan is er altijd een klein, heel klein risico.
  Zoals Messi wel eens een penalty mist of Cecilia Bartali wel eens een noot niet raakt.
  Maar elke reageerder die de Febo niet van zo een bijzonder restaurant kan of wil onderscheiden moet minzaam zwijgen en geen domme dingen roepen.

 5. PaulusJ

  PS En ik heb de keuken gezien, schoner en netter bestaat er niet.

Reacties niet toegestaan