Rutte censureerde Kersttoespraak van Beatrix vanwege Wilders

De kersttoespraak van (toen) koningin Beatrix in 2010 was niet de tekst die ze wilde uitspreken, maar een verdunde versie. Premier Rutte haalde de scherpe kantjes over Wilders er af, tot grote woede van Beatrix. Dat zegt althans dichter Huub Oosterhuis, vriend van Beatrix en Claus,  in een biografie, waar Trouw uit voorpubliceert. Oosterhuis zei al eerder dat Rutte zich had bemoeit met de tekst van de toespraak van 2010, maar slikte zijn woorden toen weer in, nadat er grote commotie over ontstond. In de biografie bevestigt hij wat hij toen al zei. Hij zegt dat Beatrix in 2011 aan hem vertelde dat de tekst van de toespraak een paar keer heen en weer ging tussen Beatrix en Rutte, voor de laatste er mee wilde instemmen. Ze was er woedend over', aldus  Oosterhuis. 'Ze heeft haar tekst drie keer naar Rutte moeten sturen en moeten bijstellen. Dat was natuurlijk gewoon Wilders die meelas. Of Rutte was bang voor een nummer van Wilders. Maar het ging dus over die materie. Het was eigenlijk een anti-Wilders-speech. De koningin was over deze betutteling zo kwaad geweest dat ze de opname onderbrak en een uur in de tuin is gaan lopen met de hond.'

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  De koningin moet geen anti-Wilders speech willen houden met Kerst.
  Het waren sowieso altijd mierzoete 13 in een dozijn toespraken van aaneengeregen clichés. Ik hoop dat Willem Alexander dat beter gaat doen.

 2. zo maar iemand

  Tot zo ver de vrijheid van meningsuiting.

  • RhodBerth

   Vrijheid van meningsuiting is er voor het volk en dient door de overheid gerespecteerd te worden. Het is er om het volk te beschermen tegen de overheid, die overheid mag namelijk niet haar onderdanen strafrechtelijk vervolgen voor het uitspreken van meningen die ingaan tegen het overheids beleid. Ook mag diezelfde overheid die onderdanen niet censureren.

   Beatrix is het centrum van de overheid, haar mening wordt gehoord door de premier en de ministers. Haar mening heeft zeer veel impact en wordt meer gehoord dan de mening van vrijwel iedere andere Nederlander.

   Voor de overheid geldt niet de vrijheid van meningsuiting, maar het dienen van het algemeen belang. Als jouw mening zoveel impact heeft als die van een koningin, dan moet je sommige dingen niet zeggen.

   Dat is de balans. Wij mogen zeggen wat we willen zonder bang te zijn voor de overheid. Beatrix, Rutte, Samsom, etc. moeten hun mond soms houden ivm het algemeen belang, zij horen namelijk het algemeen belang te dienen.

   Als overheden maar gaan roepen wat ze willen dan leidt dat tot chaos in het land. Of je bent de overheid, en houdt je in, of je bent het volk, en je mag zeggen wat je wilt.

   (in antwoord op zo maar iemand)
   • zo maar iemand

    En hier was het algemeen belang … wat precies?

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Dat Beatrix koningin was van alle Nederlanders, ook die van Wilders’ kiezers. En dat ze niet enkel op moet komen kersttoespraak in kersttoespraak uit voor de belangen van de groepen waar Wilders kritiek op heeft, en niet jaar in jaar uit eenzijdig Wilders en zijn kiezers links en rechts om de oren moet slaan.

     (in antwoord op zo maar iemand)
     • Templein

      Beatrix zat in de regering. Haar haar rol was om het volk te verbinden.

      Het kabinet doet de huishouding vanuit politieke meerderheden (minderheden bij Rutte 1). Het kabinet trekt ook grenzen vanuit politieke denkbeelden en het moet soms ook grenzen trekken, zoals ieder huishouden.

      Een deel van Nederland lijkt de mond te worden gesnoerd. Beatrix mag dan denken dat ze ‘universele’ waarden bewaakt, kooplui als Rutte en Wilders denken daar anders over.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • zo maar iemand

      Hoe heeft ze dan jarenlang eenzijdig de kiezers van Wilders links en rechts om de oren geslagen?

      (in antwoord op RhodBerth)
     • DiscuJohn

      Ja.

      (in antwoord op zo maar iemand)
 3. Captain Caveman

  Gezien haar rol dient ze politiek neutraal te communiceren en te handelen naar buiten toe.
  Dus terecht.

 4. disqus_cDEBEY6Kl8

  Had ze maar een toespraak gewijd aan al die stelende VVD en PvdA wethouders, burgemeesters etc..

 5. Henrica Maria

  Wil meneer Oosterhuis in de spotlights? Lekker uit de school klappen! Van je vrienden moet je het hebben. Ik zou trowuens ook boos worden als ik niet mijn ongenoegen over Wilders mocht uitspreken!

 6. meesan

  Het maakt ook niet uit wat de koningin of de koning in de kersttoespraak zegt, Wilders neemt altijd wel ergens aanstoot aan. Al lezen ze Nijntje voor.

 7. Glorix

  Laat de Engelse oorlogsvloot die de eerste koning van Oranje hier aan wal heeft gezet, de familie weer mee terug nemen. Graag zo snel mogelijk!

  • Marcel van Houten

   Graag wel met achterlating van de miljoenen en gestolen ‘eigendommen’.

   (in antwoord op Glorix)

Reacties niet toegestaan