Jan Rot wordt ‘giechelig’ van idee over nagelaten werk

Jan Rot wordt "giechelig" van het idee over nagelaten werk. De zanger, schrijver en vertaler denkt er liever niet aan dat mensen bij zijn overlijden straks door zijn archief heen moeten, schrijft Rot in zijn wekelijkse column in het AD.

"Op mijn laptop en diverse harde schijven - om de paar jaar overschrijven, ze leggen het loodje - staan sowieso honderden ongebruikte liedjes en teksten, af en half af", zegt Rot, die uitgezaaide darmkanker heeft en deze week bekendmaakte nog maar een paar weken te leven te hebben. "Bij het idee dat iemand daar doorheen moet snuffelen, krijg ik al buikpijn."

Jarenlang hield de muzikant plakboeken bij, totdat hij hoorde dat alleen "kleine artiesten" dat doen. "Sindsdien stop ik in de onderste linkerla van mijn bureau alle knipsels, foto's, brieven en papieren die bewaarwaardig zijn. Is-ie vol, verhuist de inhoud in een plastic tas naar een doos."

Iets wat Rot (64) niet zal nalaten is een van zijn "langgekoesterde vertaalplannen" waar hij de afgelopen tijd aan heeft gewerkt. Mensen kunnen op zijn website een pdf bestellen van zijn hertaling van de Johannes Passion van Bach. "Niks nagelaten! Ik maak hem openbaar!"