Jan Rot: zo jammer dat ik niet nog jaren door kan schrijven

Jan Rot vindt het heel jammer dat hij, nu hij weet dat hij binnenkort gaat sterven, niet nog jaren door mag schrijven. Dat schrijft de 64-jarige cabaretier en tekstdichter op zijn website in het digitale 'boekje' dat bij zijn afscheidsplaat hoort. Rot lanceerde dit weekend opeens een plaat met 21 nummers. Het is deels oud materiaal en deels gaat het om liedjes die hij de afgelopen maanden opnam.

Rot vertelt bij het lied Met je neus hoe hij jarenlang zocht naar de rest van de tekst die moest volgen op de zin 'Pas toen mijn dochter werd geboren, begreep ik wie mijn vader was'. "Het is een regel die ik al lang had, samen met de mijns inziens mooie melodie", schrijft de zanger. Recent maakte hij de tekst dan toch af. "Ik ben er blij mee, want gezinsliedjes zijn er niet zoveel. Iedereen die gezegend is met kinderen weet waar ik het over heb. En met zinnen als Mijn vader hielp mij bij mijn geboorte/ik hielp mijn vader toen ik stierf, vind ik het extra jammer dat ik niet nog járen door mag schrijven. Want ook na je zestigste zijn er genoeg mooie nieuwe onderwerpen."

Een van de meest bijzondere ervaringen als muzikant noemt hij het zingen van de Leonard Cohen-klassieker Hallelujah in het programma Matthijs gaat door, samen met een honderdkoppig gospelkoor. "Prachtig in beeld gebracht werd het een van mijn spraakmakendste tv-optredens, alleen al door een hartstochtelijk meezingende Paul van Vliet in het publiek", herinnert Rot zich. De track op zijn afscheidsalbum is deze opname uit oktober 2021. "In maart mochten we het nog eens herhalen bij Matthijs in de Ziggo Dome, waar ik een staand applaus kreeg van 15.000 man. Ontroerend."

De 64-jarige Rot liet begin april weten dat hij alle optredens die hij nog had staat heeft geannuleerd. De conditie van de zanger, schrijver en vertaler, die uitgezaaide darmkanker heeft, is dusdanig achteruitgegaan dat hij niet meer kan optreden. Hij heeft nog maar een paar weken te leven, zo schreef hij op Facebook.