Jan Peter Balkenende verdient nu een half miljoen

In april 2011 ging Jan Peter Balkenende werken als partner van het grote accountants- en adviesbureau Ernst & Young. De elf jaar daarvoor verdiende hij zijn eigen norm, maar wat zou zijn baan in het bedrijfsleven opleveren? NRC heeft het ontdekt. In zijn eerste twee jaren bij EY (de nieuwe naam voor Ernst & Young) incasseerde JP gemiddeld zeker 466.000 euro per jaar. Begin deze maand deponeerde hij bij de Kamer van Koophandel de jaarrekeningen van zijn twee management-bv’s over boekjaar 2012-2013, die hij bij zijn aantreden bij EY oprichtte. Die twee vennootschappen zijn, met gevoel voor de christen-democratische traditie, vernoemd naar zijn gezin. AmeBie BV en AmeBie Beheer BV zijn samentrekkingen van zijn dochter Amelie en zijn vrouw Bianca. Volgens de jaarrekening heeft AmeBie BV, in het handelsregister ingeschreven als ‘organisatieadviesbureau’, één werknemer in dienst. Dat zal Balkenende zelf zijn.

Bron(nen):   NRC      

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Schimmel

  Nou en? Hij werkt in het bedrijfsleven en die zijn niet gebonden aan de Balkenende norm.

 2. Janneke van Vught

  Goed nieuws… de Balkenende norm gewoon bijstellen

 3. Albert

  Bah, zakkevuller! En anderen niets gunnen, ronduit walgelijk!
  Net zo als z’n billemaatje, Woutertje Bos ook zo’n uitvreter!

 4. Burgermans

  Leuk voor hem. Professor Balkenende was een uitstekend bestuurder, het lijdt geen twijfel dat hij zijn salaris dubbel en dwars verdient.

  • marianne martens

   Is hij dat nu werkelijk, uitstekend bestuurder? Vaag herinner ik me dat hij 3 of 4 kabinetten naar gort heeft geholpen. Er was ook een ongelofelijke slechte reactie Pietje Bos, visa versa, zo infantiel en onprofessioneel.

   (in antwoord op Burgermans)
 5. addicoco

  En, dat is nieuws?

  • Burgermans

   Welnee, dit stukje is louter geschreven om de onderbuikgevoelens van de onderklasse aan te wakkeren.

   (in antwoord op addicoco)
   • marianne martens

    de onderklasse, wie en wat is dat? De z.n. onderklasse heeft bv vaker wat over voor zijn medemens, je kunt er mee lachen en verdriet delen. Ach, bij die iets hogere z.n klasse verveel je je al snel. Het is altijd wel leuk om in een mega luxe hotel ( Wales ) te logeren om bv even weer iets van vroeger te herkennen en even onder ons te zijn. Schijn bedriegt dat weer wel en de z.n. onderklasse heeft geen schijn nodig.

    (in antwoord op Burgermans)
   • zo_maar

    Ik ben geen ‘onderklasse’, whatever it may be.
    Maar ik heb hier wel mijn vraagtekens bij. Namelijk: toen de Balkenende-norm werd ingesteld, heeft de beste man toen nagedacht dat het hemzelf zou kunnen ‘treffen’, en zo ja, heeft hij toen al besloten deze norm zelf te gaan ontwijken? Of heeft hij besloten zich niet aan zijn eigen norm te gaan houden toen hij een baan bij Ernst en Young aangeboden kreeg?

    Als er in het bedrijfsleven voor oud-politici zo veel te verdienen valt, kunnen politici-in-functie dan nog wel een onafhankelijk oordeel vellen, of zijn ze op voorhand al geneigd hun oren te laten hangen naar takken in het bedrijfsleven waar ze later een mooi baantje kunnen krijgen (Eurlings KLM, Bos KPMG en VU; Wim Kok eindeloze lijst commissariaten, Roger v Boxtel Menzis, etc.)?

    Tot slot, hoe kan het toch dat reaguurders vallen over Kok, en niet over Balkenende?

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     1. De Balkenendenorm geldt voor openbare bestuurders, en uiteraard niet voor het bedrijfsleven. Een bedrijf mag zelf weten hoeveel salaris het wil betalen.
     2. Natuurlijk dienen politici de belangen van bedrijfsleven, vakbonden of bestuurders opdat ze er later een mooi baantje aan overhouden.
     3. Wimpie Kok maakte mooie sier met zijn tirades tegen exorbitante zelfverrijking, dat heeft professor Balkenende nooit gedaan.

     (in antwoord op zo_maar)
    • marianne martens

     verschillende familie’s, milieu’s, opleidingen en geloofsovertuigingen, verschillende auto’s, Balkenende een BMW, Kok een 2e hands-gepanserde auto van Holleeder.

     (in antwoord op zo_maar)
    • Karel Kritisch

     De Balkenende norm geldt niet voor commerciële bedrijven..

     (in antwoord op zo_maar)
  • Peter

   Nieuws is pas nieuws als het zeldzaam is. Dus als de koning z’n been breekt is het nieuws, omdat hij geen normaal mens is. Alleen normale mensen breken altijd iets. 😉

   (in antwoord op addicoco)
 6. Calhoun84

  Het NRC is ook niet meer wat het geweest is….. Zijn ze al overgenomen door de TMG? Lekker belangrijk wat hij verdiend, de Balkenende norm gaat in ieder geval niet voor hem op.

 7. marianne martens

  deze foto is van de verkiezingsnederlaag. jammer dat hij het nauwelijks kan uitgeven in genot en plezier.

 8. Peter

  De norm is naar hem vernoemd, maar geldt niet voor (ex-) politici. Veel geld wordt verdiend aan onnodig werk. Wat levert dit buro eigenlijk op voor de ekonomie ? Oh, ze kosten alleen maar geld. Heeft iemand wel enig idee waar al dat belasting geld blijft ? Het zal me niks verbazen dat dit soort buro’s van de liefdadigheid leeft en ook subsidie krijgt. Wat interesseert mij het nou of een land een letter heeft ? Het zegt helemaal niks. Ja, de banken wel. Maar ik las laatst dat Duitsland geld verdient aan leningen die ze zelf ook nog eens gebruiken. De negatieve rente. Das hetzelfde als dat je een spaarrekening hebt, en die heeft vrijwel iedereen automatisch, en je daar geld op zet dan kun je wel eens rente moeten gaan betalen. De bank leent ook jouw geld.

  Overigens met werken verdien je niks meer. Alleen met geld, gokken met geld, kun je geen geld verdienen. Ja, wapens. Maar dan nog. Moet er een investeerder zijn. En iedereen wil tegenwoordig risikoloos beleggen. Dat doe je op kosten van de konsument ofwel de belasting betaler. Rijke mensen betalen geen belastingen. Anders kun je ook nooit (meer) rijk worden.

  Iedereen kan miljardair worden, denkt Rutte, als je maar wil. De meeste mensen willen niet rijk zijn. Nee, daar zullen de grote graaiers wel voor zorgen. Automatisch toeëigenen van andermans zuur verdiend geld.
  Politici werken niet. Het enig idee wat ze doen is de maatschappij rekeningen geven die het nooit meer kan af betalen.

  • Oh_Oh_SarCastro

   De gemiddelde prof speler bij Ajax e.d. krijgt dit soort bedragen per maand en doet nog minder zinvol werk voor de “ekonomie”. Maar daar hoor je niemand over zeuren.

   (in antwoord op Peter)
  • Karel Kritisch

   Ernst een Young is geen subsidieclub hoor :-p
   Je gaat wel erg van hak op de tak en neem alsjeblieft wat vitamine C.

   (in antwoord op Peter)

Reacties niet toegestaan