Waarom popsterren jonger sterven

Popsterren overlijden gemiddeld tot 25 jaar eerder dan gewone mensen. Ze hebben vijf tot tien keer meer kans om te verongelukken, plegen twee tot zeven keer vaker zelfmoord en lopen tot acht keer meer kans om te worden vermoord dan de rest van de bevolking. Dat schrijft Diana Kenny, professor Psychologie en Muziek aan de universiteit van Sydney. Ze onderzocht de doodsoorzaken van ruim 12.000 muzikanten die stierven tussen 1950 en juni 2014. Ook keek ze naar de '27 club'. Dat is een groep grote sterren, zoals Amy Winehouse en Jimi Hendrix, die op 27-jarige leeftijd overleed. Zo is het idee ontstaan dat grote popmuzikanten ongewoon vaak op 27-jarige leeftijd doodgaan, maar dat klopt niet volgens de onderzoekster. Kenny vindt dat popsterren te weinig begeleid worden. Ze hebben een volwassen levensstijl terwijl ze eigenlijk nog heel jong zijn. Daarbij moedigt de muziekscene buitensporig gedrag aan. De popsterren voelen zich ongelukkig en grijpen naar drugs en alcohol of plegen zelfmoord.

Bron(nen):   De Standaard      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Tja, je bent een jaar of 18. Je hebt niet of nauwelijks verantwoordelijkheidsgevoel. Je kunt iedere week een nieuwe Maserati kopen. Dan boeit het ook niet als je hem plat rijdt. Er staan er toch nog 4 in de garage. Dan worden alle drank en drugs die je maar wilt je gratis aangeboden, en als het op is krijg je nog meer. Je wordt iedere dag via alle sociale media bestookt door fans die alles wat je doet geweldig vinden.
  Kans op inschattingsfouten wordt dan vanzelf ca 100%.

  • Windows 8

   Youth is wasted on the young.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Dead Silence

   Bij voetballers komt het minder voor, terwijl die op net zo’n hoog wolkje zitten.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • harrr

    Maar.. professioneel voetballen en een ongezonde levensstijl gaan niet samen…..
    Popmuziek maken schijnt daarentegen beter te gaan met drank en drugs en whatever…

    (in antwoord op Dead Silence)
 2. Windows 8

  “en lopen tot acht keer meer kans om te worden vermoord dan de rest van de bevolking.” Neem de rappers eens uit de vergelijking lol

 3. catchit64

  ben blij dat ik mislukt ben als popster, heb in elk geval de 50 al gehaald 🙂

 4. Hector

  Als je de Biebers, Gaga’s, Lilo’s enzo van deze wereld van een afstandje bekijkt, dan moet er psychisch wel iets goed mis zijn met dergelijke figuren en dan verbaast het niets dat ze niet oud worden. Je ziet het al bij de voorrondes van talentenjachten als Idols wat voor labiele figuren het “stardom” aantrekt.

 5. kletsmajoor

  Ik denk dat de hoge kans om jong te sterven de keerzijde is van dezelfde eigenschappen die artiesten succesvol maken. Artiesten (maar eigenlijk alle uitblinkers) worden succesvol omdat ze creatief zijn, open staan om alles te proberen en veel risico’s nemen om hun plannen uit te voeren. Eenmaal beroemd geworden openen zich mogelijkheden om nog veel meer “creatief” gedrag te vertonen en -heel belangrijk denk ik- bijna niemand spreekt ze nog tegen om ze af te remmen en vaak accepteren ze ook niet meer dat iemand ze probeert af te remmen. Een grote crisis wordt zo onafwendbaar met verhoogde kans op overlijden.

  PS: Wat drugsgebruik aangaat, ik heb eens gelezen dat bij zeer creatieve mensen drugs anders werken dan bij “normale” mensen. Bij hen wordt hun onrustige, creatieve geest juist rustig van drugs (als ze niet te veel nemen tenminste). Ze beginnen er mee als zelfmedicatie. Stephen Fry heeft in een interview eens verteld dat hij cocaïne nam om heerlijk rustig een avondje thuis te kunnen blijven en dan kruiswoordpuzzels ging oplossen.

Reacties niet toegestaan