Saartjie Baartman, de voorloper van Kim Kardashian (maar dan met talent)

Het is haar weer gelukt. Vermoedelijk heeft de halve wereld de foto gezien waarop Kim Kardashian een champagne glas laat balanceren op haar kont. Kardashian kan niks, maar is toch al jaren het middelpunt van de belangstelling. Kim-Kardashian-Jean-Paul-Goude-1stdibs   Kim heeft een verre voorgangster: Saartjie Baartman. Saartjie werd 200 jaar geleden gevonden door een soort circusbaas in Zuid-Afrika. Ze was opvallend lang, had een zeer bijzondere kont. Maar ze kon ook echt iets: ze speelde een aantal traditionele instrumenten. Saartjie werd naar Europa gehaald als attractie en was jarenlang te zien op bijeenkomsten van de hogere kringen, in universiteiten als onderzoeksmateriaal, en als attractie, net als Kim. Ze trad op tot haar 26e. De laatste jaren was de aardigheid er al af en was ze bovendien aan de drank geraakt. Ze stierf van ellende en drank. Maar haar expoitatie was nog niet voorbij. Er werd van haar naakte dode lichaam een gipsaftreksel gemaakt dat zo werd beschilderd dat het net echt leek. En zo stond ze tot in de jaren zeventig te kijk in een vitrine. w55vtsi5zpaetgj1qa6o

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Kim Kardashian kan natuurlijk wèl iets. Ze zorgt voor een vorm van entertainment waar kennelijk behoefte aan is, want ze verdient er een goede boterham mee.

 2. Windows 8

  “Kardashian kan niks, maar is toch al jaren het middelpunt van de belangstelling.”
  En dat komt alleen omdaty hoernalisten en zeiksites deze onzin keer op keer plaatsen en er over berichten

 3. Lio

  Kardashian is natuurlijk slim genoeg om te weten hoe ze rijk kan worden door ‘niets te doen’ en hoe ze zo een luxueus leven kan leiden door maar feestjes af te gaan. Er zijn weinig mensen die dat voor elkaar krijgen behalve die slimme Paris Hilton ook. De enige ‘suckers’ zijn het enorme publiek dat haar volgt.

Reacties niet toegestaan