Wim Pijbes kotst nog een keer op het stomme, smerige Amsterdam

Tussen Amsterdam en Wim Pijbes gaat geen liefde verloren. Het Parool verzamelde wat uitspraken van de Rotterdammer:

“Toeristen zijn meestal beleefder dan Amsterdammers.”

 “Amsterdam komt om in zijn eigen smerigheid.”

“De bezoekers willen een taxi kunnen nemen die ze zonder omwegen op de plaats van bestemming brengt. Ze willen heelhuids de straat oversteken zonder ondersteboven te zijn gereden door fietser of scooter. Ze willen door een schone stad wandelen en hoffelijk worden bejegend. Lange tijd gold het hatsjikidee van de Amsterdamse tofheid als charmant en vrijgevochten. Die charme is allang op de achtergrond geraakt en ‘I Amsterdam’ is ontaard tot ‘eerst ik en dan de stad’.”

“We hebben 370 miljoen euro geïnvesteerd in dit gebouw, dat doen we niet om een overdekt fietspad te accommoderen.”

 “Met alle respect op culinair gebied gebeurt er in Rotterdam meer. Je hebt hier overgedesignde restaurants, met een hoop gedoe. Nou, ik hoef niet op designstoelen te zitten. Die zitten meestal toch ongemakkelijk. De wijnprijzen zijn absurd hoog. Het moet toch mogelijk zijn een goede huiswijn te serveren onder de 25 euro?”

“Ik heb een pesthekel aan trucs, zoals de vraag: ‘Mag ik u een glas champagne van het huis aanbieden?’ die je dan zelf moet betalen. Ook onzin: drie amuses en predesserts.”

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Groen

  En dan die vreselijk smerige stinkende toiletten in de Amsterdamse horeca!!
  Oplichter receptionisten van dure hotels die taxi s “‘regelen”‘ van hun maten.

 2. RHK

  Beetje flauw om hier wederom de eeuwige strijd tussen 010 en 020 op te voeren, het Parool is bevooroordeeld en Amsterdammers zullen het wel ontkennen.
  Ik ben geen Rotterdammer maar werk wel in Amsterdam en moet toegeven dat de meeste beweringen van hem toch echt kloppen. En nee, ik vind hem geen aardig persoon maar het neemt niet weg dat ik het op de meeste punten met hem eens ben.

  • MoMeta

   Eens. In Amsterdam kun je te makkelijk geld verdienen door een continue stroom van toeristen. Je hoeft niet servicegericht of klantgericht te zijn om toch clientele te trekken. Daarnaast vinden veel Amsterdammers de toeristen en de mensen van buiten minderwaardig. Dat begint al als je van ‘buiten de ring’ komt. En ja, ik ben Amsterdammer en ik herken dit heel erg. Ik winkel zelf al jaren niet meer in Amsterdam en probeer als het kan buiten Amsterdam te dineren.

   (in antwoord op RHK)
 3. Mea MoresZn

  De steeds weer terugkerende klacht, Pijbes staat hier niet alleen in. Uit regelmatig uitgevoerde onderzoeken blijkt dat de ‘service-attitude’ in de Amsterdamse dienstverlenende horeca-, hotel- en toeristensector en de prijs/kwaliteitverhouding ver beneden de maat is. Onverschillig, hooghartig en weinig inlevingsvermogen tot aan het egoïstische toe. Hetzelfde geldt voor het gedrag van fietsers. Positief is dat, ondanks de horde toeristen, in het compacte centrum van Amsterdam beleefd kan worden hoe zo’n 190 nationaliteiten relatief vreedzaam met elkaar leven.

 4. Ko Herent

  Ik zou er nog niet met geld toe willen wonen. Smerige en onveilige stad.

 5. Burgermans

  Zijn uitspraken kloppen wel. Nergens ter wereld is horecapersoneel zo onbeschoft als in Mokum en zijn er zo veel hippe tentjes die rotzooi verkopen.

  • Mea MoresZn

   “Nergens ter wereld”. Werkelijk? Ooit in St. Petersburg geweest?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Sint Petersburg is niet voor niets naar Amsterdams voorbeeld gebouwd door Peter de Grote.

    (in antwoord op Mea MoresZn)
   • Jos

    Is wel veranderd hoor daar, met die gekelderde roebel.

    (in antwoord op Mea MoresZn)
   • Fritzy666

    Mooie stad…..heerlijk half juni tot begin juli, Belaja Notsj….en nog steeds is de stad van ons….Vory v Zakone!

    (in antwoord op Mea MoresZn)
   • Mea MoresZn

    In de metrostellen die daar honderd meter onder de grond rollen, hangt reclame in de vorm van afscheurkalenders voor academische titels, rijbewijzen en ‘dames’. Met telefoonnummer en internetadres. Achter de opgekalefaterde facade’s van zijstraten van Newski Prospect wonen 12-16 mensen op een etage, delen één keuken, douche en toilet. Slapen in stapelbedden, vier tot zes personen op een kamer. Verrotte houten, verfloze sponningen, enkel glas. Barnsteen kopen? Pas op dat het geen plastic is.

    (in antwoord op Mea MoresZn)
 6. Jos

  Eh, ja, maar hij heeft gelijk.

 7. disqus_RinSh7fPr4

  Het zijn vooral de grachtengordeldieren die het zo smerig maken.

 8. Lout Donkers

  Ik ben geboren en 15 jaar opgegroeid in Amsterdam en ben mijn ouders nog steeds dankbaar dat ze weg zijn gegaan uit die verschrikkelijke stad.
  Nederland is een stuk groter dan de Randstad. Daarbuiten is het écht de moeite waard.

 9. Leo

  geef mij maar Amsterdam

Reacties niet toegestaan