Gek van Oranje laat koorts van 2010 herleven

AMSTERDAM - Het WK voetbal in Zuid-Afrika vormt de lijm tussen de verschillende verhaallijnen in de nieuwe Nederlandse speelfilm Gek van Oranje. Dit zegt acteur Nasrdin Dchar, die in de feelgoodmozaïekfilm een schrijver speelt die niets van voetbal en de aanzwellende Oranjekoorts moet hebben.

Aan het begin van het toernooi ontmoet de sociaal onhandige romanschrijver een geestverwant in de persoon van actrice Hannah Hoekstra. Tijdens de wedstrijden hebben ze de wasserette, maar later ook Artis, de Dam en Madame Tussaud’s steeds voor zich alleen. Ze gaan skaten op de snelweg en spreken af dat ze samen een hotelkamer boeken als Nederland de finale haalt.

Nasrdin: “De verhaallijn van mij en Hannah is een rode draad in het mozaïek van verhalen. De film Gek van Oranje gaat niet over voetbal, maar over mensen en hun onderlinge verstandhoudingen. Over liefde, familie, Nederland, vriendschap. De uitdaging is: hoe breng je al die verhalen bij elkaar in één film? Het WK voetbal vormt daarvoor het bindweefsel.”

Buitenstaanders

“Voetbal vormt maar een klein bestanddeel in de film”, legt regisseur Pim van Hoeve uit. “Het verhaal gaat meer over de Oranjegekte. De mensen die wij volgen zijn voornamelijk de buitenstaanders. Dat heb ik altijd interessant gevonden; als er een groot feest aan de gang is vallen er ook mensen buiten. De eenzaamheid te midden van een feest is nog veel groter.”

Van Hoeve koos voor de andere hoofdrollen onder anderen de acteurs Martijn Lakemeier, Abbey Hoes, Martijn Fischer, Ton Kas, Esmee van Kampen en Susan Visser. Jan Versteegh maakt in de film zijn acteerdebuut in de rol van profvoetballer. Van Hoeve: "Ik vond het leuk om voor de rol van topspits Roy van Leer iemand te zoeken die van zichzelf ook een beetje een ster is."

Affaire

De regisseur vertelt dat het basisidee voor de film al zeventien jaar oud is. “Scenarioschrijver Pieter Bart Korthuis liep tijdens een wedstrijd van Oranje wat verdwaasd door de stad. We zagen daar een verhaal in, over twee mensen die elkaar ontmoeten in de wasserette en een speelse affaire ontwikkelen door gekke dingen te doen tijdens de wedstrijden, want iedereen is met andere dingen bezig. Het begon als een korte film waar we in de loop der tijd andere verhalen aan hebben toegevoegd tot een mozaïekfilm. We zijn er dus even mee bezig geweest.”

Tot een half jaar voor de opnames was de film gebaseerd op een fictief kampioenschap waarin Oranje de finale van Duitsland zou winnen. Van Hoeve is blij met de keuze om de film toch te baseren op een waargebeurd WK, compleet met een vol Museumplein en een heuse rondvaart om het elftal te bedanken. Van Hoeve: “Nu Nederland zich niet geplaatst heeft, willen we liever op de realiteit inhaken en het WK van 2010 past eigenlijk heel goed en geeft de film een dynamiek. Het is absoluut jammer dat Nederland zich dit jaar niet geplaatst heeft. Maar dit verhaal speelt zich af in 2010 en toen was de Oranjekoorts er echt. We kunnen er met nostalgie op terugkijken.”

Gek van Oranje draait vanaf donderdag in de bioscopen.