Lex Uiting over de Randstad: “In Amsterdam is iedereen onzeker”

Lex Uiting presenteert vanavond voor het eerst Lex Lokaal. Daarin gaat hij op zoek naar mooie verhalen op het platteland. Het is een ode aan de provincie. Zelf woont de 32-jarige presentator uit Blerick al weer een tijd in Amsterdam, maar in zijn hart blijft hij een Limburger. “Ik was het liefst nooit uit Limburg weggegaan.”

In VARAgids vertelt Uiting, die naar de hoofdstad verhuisde vanwege zijn vriendin, over wat hem het meest irriteert aan de Randstad. “De aanstelleritis. De drang om overal bij te zijn. En dat dan ook op social media te zetten. Ik móét een leuk leven hebben en dat móét ook iedereen zien, want als ik op een dinsdagavond niks op Instagram post vergaat de wereld. In Amsterdam is iedereen onzeker, ze zijn allemaal op zoek naar een beter huis, een betere baan, een leukere relatie, ze werken zich 23 slagen in de rondte en nog zijn ze niet tevreden.”

“Ik heb het gevoel – het is nog niet onderzocht en ik kan het ook niet staven met CBS-cijfers – dat mensen in de streek meer van de take it easy zijn: ‘We hebben een leuke baan, beginnen lekker vroeg met kinderen, wonen in een prima huis, we gaan op zaterdag een biertje drinken en op zondag voetballen.’ En daarmee zijn ze tevreden. Voor hen ligt klein geluk om de hoek. Dat is toch veel beter?”

De Limburger is in de stad altijd op zoek naar het kleinschalige. “In mijn vorige buurt vond ik het fijn dat het eigenlijk aanvoelde als een dorpje in de stad, ik kwam er ook nooit uit – ik had er mijn cafés, ik deed daar mijn boodschappen. Dat heb ik hier in de Pijp nu ook.” Toch houdt hij ook van de hoofdstad. “Luister, ik vind Amsterdam verder heel leuk hè. Alleen al om doorheen te fietsen. De veelkleurigheid aan mensen, karakters en gekke toestanden.”

 

Bron(nen):   VARAgids