Bijna alle boeken op ereaders zijn illegaal

Dat er legaal niet veel boeken voor ereaders worden verkocht zegt heel weinig over het succes van digitaal lezen. De meeste boeken worden illegaal gedwownload. Slechts 10 procent van de 128 miljoen boeken op Nederlandse e-readers is betaald, meldt het AD. Ook daarom maken betaalde e-books in Nederland slechts 4,5 procent uit van de totale boekenomzet. De piraterij kost Nederlandse schrijvers en uitgevers veel geld. Piraterij in boekenland wordt een steeds serieuzer probleem. Schrijfster Saskia Noort ontdekte tot haar ontzetting dat het boek Debet op één illegale site maar liefst 15.319 keer was gedownload. Morgen begint de Social Bookcompany, een platform voor schrijvers, uitgevers en lezers, morgen met de actie 'Ik lees legaal'. Met als boodschap dat het geen schande is om voor een boek te betalen. Zelfs nu je ze met duizenden tegelijk gratis van internet kunt plukken. Schrijfster Susan Smit omarmt het initiatief. 'Ik heb 2 jaar aan mijn laatste roman Gisèle gewerkt, niet om het gratis weg te geven. Het wordt tijd voor een Spotify voor boeken, een Bookify dus. Met het principe 'All you can read'.'

Bron(nen):   AD      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Bookify? Graag. Na mijn Spotify abbonnement nooit meer iets gedownload. Nadat ik mijn Bookify abbo heb afgesloten zal ik alleen nog maar legaal lezen.

 2. Arie

  Wanneer het verschil tussen de papieren- en digitale versie groter zou zijn, zijn meer mensen bereid een e-book te kopen.

 3. catchit64

  Het heeft veel weg van de muziek business. Die hebben veel te laat oplossingen gezocht.
  De boeken business is een nog stoffiger club dus dat duurt nog wel een poosje voordat ze werkelijk een goeie oplossing hebben.

 4. Jannie Ooms

  Er zijn in Nederland nu al heel veel mensen die je -anders dan vroeger- niet meer in de boekhandel of bieb zult vinden. Ik heb onder mijn kennissen verwoede lezers, die inmiddels zoveel boeken hebben gedownload, illegaal dus, dat ze levenslang gratis kunnen lezen. Sterker nog, ze zullen een tweede leven nodig hebben om te kunnen lezen wat ze nu al op hun pc hebben staan.

  Ik kan me voorstellen dat Saskia Noort baalde toen ze zag dat haar boek 15000 keer was gedownload. Maar het is niet zo dat dit ook een op een kan worden vertaald in verlies aan auteursrecht. Van die 15000 downloaders zouden er misschien maar 10% haar boek daadwerkelijk gekocht hebben.

  Maar ik begrijp de schrijvers wel. Die vinden dit verschrikkelijk natuurlijk. Er komt misschien een tijd dat het schrijven van een boek niet meer loont. Net als het maken van een muziek CD. De echte schrijver zal altijd blijven schrijven, ook als zijn of haar boek niet meer wordt gedrukt, maar alleen digitaal op internet zwerft. Hij blijft schrijven of zijn boek nu geld opbrengt, of niet. Net als de echte muzikant. Die blijft muziek maken.

  De echte schrijver wil vóór alles gelezen worden. En daar is het internet, illegaal of niet, een ideaal medium voor.

 5. Kees van Kempen

  Er is hier wel een steeds onjuist gebruik van de term illegaal. Een boek gratis downloaden is niet illegaal.
  De door mij voorgestelde oplossing zou zijn:
  1. Maak (naast het uploaden) het downloaden van boeken strafbaar.
  2. Maak eboeken 60 procent goedkoper dan papieren versies van dezelfde titels.
  3. Maak de beveiliging van e boeken klantvriedelijker (gebeurt in veel gevallen al).

Reacties niet toegestaan