Vrouwen met autisme: een vergeten groep

Tegen welke problemen lopen vrouwen met een vorm van autisme aan? Wat doet het met je als vrouw wanneer dit op latere leeftijd wordt vastgesteld? Over het algemeen gaat men ervan uit dat maximaal 20 procent van de mensen met een gediagnosticeerde autismestoornis van het vrouwelijk geslacht is. Uit de gesprekken die Henny Struik voor haar boek 'Niet ongevoelig' voerde met zestig vrouwen, kwam naar voren dat het aantal vrouwen met autisme waarschijnlijk vier keer zo groot is dan tot nu toe werd gedacht.

Dit is het eerste boek over vrouwen met autisme. Tot nu toe ging alle aandacht naar mannen met autisme. Bij vrouwen wordt de diagnose meestal pas op latere leeftijd gesteld. Dat was ook bij Henny Struik het geval. Zij kreeg op haar 37ste de diagnose Asperger (een milde vorm van autisme). De stoornis valt bij vrouwen ook minder op, omdat vrouwen doorgaans meer emoties tonen dan mannen, maar er wordt van vrouwen met autisme meer emoties verwacht dan ze kunnen laten zien. Daardoor lopen vrouwen met autisme tegen specifieke problemen aan.

In dit boek komen vrouwen aan het woord bij wie op latere leeftijd autisme is geconstateerd. Ze vertellen over hun ervaringen en hun verwerking van de diagnose.

Hier kun je testen hoeveel kenmerken van autisme jij hebt.

Niet ongevoelig
Vrouwen met autisme
Henny Struik
€ 17,50
Uitgeverij Kok
ISBN: 9789043519045

Bron(nen):   Gezondheidskrant  Psychologie Magazine  Henny Struik