Flow: als alles vanzelf gaat

Boeken
maandag, 20 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er zijn van die momenten dat je heel geconcentreerd bezig bent en alles vanzelf lijkt te gaan. Je voelt je goed en je gaat helemaal op in de activiteit. De Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi noemt deze toestand 'flow'.
Flow treedt volgens Csikszentmihalyi op als zowel de 'challenges' (de uitdaging, datgene wat ervan je gevraagd wordt) en de 'skills' (je vaardigheden, je kennis) hoog zijn. Als de challenges laag zijn en de skills ook ervaar je apathie. Andersom: als de challenges hoog zijn (je krijgt een moeilijke opdracht) en je skills zijn laag, dan ontstaat angst (zie figuur).
Behalve dat flow activiteiten leuker kan maken, heeft het nog een aantal andere voordelen:
  • Flow kan leiden tot betere prestaties. Onderzoekers hebben ontdekt dat flow de prestaties in een breed scala van gebieden, waaronder onderwijs, atletiek en artistieke creativiteit kan vergroten.
  • Flow kan ook leiden tot het verder leren en ontwikkelen van vaardigheden. Omdat het bereiken van flow de beheersing van een bepaalde vaardigheid vereist, moet het individu voortdurend op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen en informatie om deze vaardigheid op peil te houden.
Boeken Mihaly Csikszentmihalyi Creativity: Flow And The Psychology Of Discovery And Invention, Harper Perennial. Mihaly Csikszentmihalyi Flow. Psychologie van de optimale ervaring, Uitgeverij Boom. Mihaly Csikszentmihalyi De weg naar flow, Uitgeverij Boom
Bron(nen): About.com