Oud-spion: Prinses Mabel was BVD-agent (update)

Volgens een ex-spion van de BVD werkte Mabel Wisse Smit voor zijn dienst: zij bespioneerde haar toenmalige geliefde, Mohammed Sacirbey, die als Bosnisch minister van Buitenlandse Zaken een rol speelde in de oorlog waaraan ook Nederland deelnam. Volgens HP/De Tijd staat dat in de memoires van  oud-BVD’er Frits Hoekstra.
Mabel zou voor de BVD hebben gewerkt in de jaren negentig, ten tijde van de onderhandelingen die leidden tot de Akkoorden van Dayton (1995), het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Oorlog.
De Telegraaf: „Volgens een bron zou de Amerikaan Richard Holbrooke, die de Dayton-onderhandelingen leidde, haar zelfs eenmaal de onderhandelingszaal uit hebben gezet omdat hem onduidelijk was wat zij daar deed. Tegenover de NIOD-commissie die de val van Srebrenica onderzocht, hebben ambtenaren van Buitenlandse Zaken verklaard dat Sacirbey en Wisse Smit invloed uitoefenden op het Nederlandse Balkanbeleid.”

Dat Mabel voor deze klus werd benaderd zou komen omdat zij reeds tijdens haar studie politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam bij de BVD in beeld was gekomen. Hoekstra tegen HP: ‘Vóór haar afstuderen deed ze vier stages, behalve bij ABN Amro en Shell ook bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties. Zeker voor beide laatste stages is een uitgebreid veiligheidsonderzoek door de BVD een vereiste; zij was dus bekend bij de dienst.’
Of haar relatie met Klaas Bruinsma was op verzoek van de recherche is niet bekend.

Bron(nen):   HP/De Tijd      

1 Reactie Doe mee met de discussie →