Deense hoogleraar: medicijnen zijn doodsoorzaak nummer 3

Medicijnen zijn volgens de Deense internist en hoogleraar Peter Gøtzsche de derde doodsoorzaak in het westen. In de VS en Europa sterven - na hartziekten en kanker - de meeste mensen ten gevolge van bijwerkingen, een verkeerde toediening of een verkeerd gebruik van geneesmiddelen. In één van zijn boeken dat nu in het Nederlands vertaald is, 'Dodelijke Medicijnen en Georganiseerde Misdaad', haalt Gøtzsche fel uit naar de farmaceutische industrie. Die houdt systematisch gegevens achter en manipuleert wetenschappelijk onderzoek. Schadelijke en zelfs dodelijke bijwerkingen van geneesmiddelen worden verzwegen. En van veel voorgeschreven medicijnen is de werkzaamheid niet eens bewezen. 'De afgelopen jaren heeft de branche kunnen uitgroeien tot een onbeheersbaar kankergezwel in onze samenleving, dat voor een groot deel wordt gevoed door georganiseerde misdaad, wetenschappelijke oneerlijkheid, schaamteloze leugens en omkoperij. We moeten dit een halt toeroepen', aldus de hooggeleerde. Recent verscheen een nieuw boek, 'Deadly Psychiatry and Organised Denial', waarvan volgend jaar de Nederlandse editie verschijnt. Daarin moeten 'psychofarmaca', middelen die voorgeschreven worden bij psychische aandoeningen, het ontgelden. De psychiatrie noemt hij een pseudowetenschap en psychiaters lopen van alle medisch specialisten het meest aan de leiband van de industrie. Als je een psychisch probleem hebt, kun je beter niet naar een psychiater gaan, tenzij die een voorkeur heeft voor psychotherapie. Anders kun je er op rekenen dat je minstens één diagnose en één of meerdere medicijnen krijgt. Het verontrustende is dat zijn beweringen niet zomaar lukrake beschuldigingen zijn. Hij weet zijn betoog grondig te onderbouwen met tal van bronnen, waaronder documenten uit rechtszaken en wetenschappelijke publicaties. Door gegevens van eerder onderzoek opnieuw te analyseren toont hij aan dat met de resultaten geknoeid is.  

Bron(nen):   Medisch Contact      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Captain Gorgeous

  Het is verschrikkelijk hoe de farma te werk gaat. En intussen z’n klauwen in het medisch onderwijs. Dit is ook niet iets onbekende, jaarlijks krijgen vele farmaceutische bedrijven toren hoge boetes voor dingen als ghostwriting, naar omkoping afpersing tot het bewust op de markt houden van niet werkende of inderdaad dodelijke medicijnen.
  Maar dat is slechts een klein deel van de miljarden winst, je zou bijna kunnen zeggen dat het ingecalculeerd is in de begroting.
  Vervolgens worden artsen verkeerd voorgelicht en eenzijdig opgeleid. En met een psychiater moet je gewoon echt geluk hebben dat je dr een hebt die het doorheeft. Maar het is voor een mens heel moeilijk om te beseffen dat “alles” wat je weet, wel eens een complete leugen, gebaseerd op geld, en misbruik van mensen in een zwakke positie kan zijn.

  Mocht je ooit tegenover een psychiater zitten, mijn tip: leer schaken (want het is een lastig spelletje, zo’n gesprek. Weet hoe jouw en zijn/haar stukken staan en houd altijd iets achter de hand), kom voor jezelf op. En zodra je door hebt dat de persoon in kwestie geïnteresseerd is in jou als patiënt in plaats van jou als mens. Sta op, en loop meteen de deur uit voor je je van alles laat aanpraten. Meestal weten zij ook niet beter. Echter, er zijn een handje vol psychiaters die een stuk meer openminded zijn. Daar moet je het van hebben.

  Peace

Reacties niet toegestaan