Madoff in boekvorm

Boeken
door Admin
zaterdag, 15 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het grootste media-onderwerp van deze tijd is de kredietcrisis. Maar zo'n media-onderwerp moet ook een gezicht hebben, iemand aan wie alle ellende is toe te schrijven. Het is in Nederland fascinerend om te zien hoe Nout Wellink deze rol met verve dreigt te gaan spelen. Het lijkt wel of hij er zelf alles aan doet om de gebeten hond te worden. En dan te bedenken dat zijn firma, De Nederlandsche Bank, een heel peloton aan pr-medewerkers kent. Maar dat doet er blijkbaar niet toe. Het zijn Wellinks eigen gebetenheid en verongelijktheid die hem nu de das om doen. En die zijn ondergang naderbij brengen. Als gezegd: heel fascinerend.
In de Verenigde Staten gaat de rol van hoofdschuldige met gemak naar Bernard Madoff. Op 29 juli veroordeeld tot 150 jaar cel voor een fraude die zijn weerga niet kent. In korte tijd verschenen in de VS 3 boeken die de zwendel van Madoff trachtten te reconstrueren en alledrie de boeken vworden vandaag in The Wall Street Journal in 1 artikel besproken.
De Madoff-methode was in de grond van de zaak bijzonder eenvoudig: praat geld los bij investeerders, dat je zogenaamd investeert. En spiegel deze mensen  periodiek geweldige rendementen voor. Wil iemand niet langer 'slapend rijk ' worden en eist hij zijn geld terug? Dan troggel je persoon b. een hoog bedrag af en krijgt persoon a. zijn inzet terug. Waarna je snel op zoek gaat naar persoon c. voor eenzelfde behandeling. 
Volgens de WSJ is Too Good to Be True het beste Madoff-boek, van de hand van Erin Arvedlund.