Shakespeare was een meedogenloze zakenman

William Shakespeare was behalve een gevierd toneelschrijver, ook een belastingontduiker en een meedogenloze zakenman. Dat hebben wetenschappers van de Aberystwyth University in Wales ontdekt. De onderzoekers worstelden zich door historische documenten en ontdekten dat de praktijken van Shakespeare hem soms zelfs in contact brachten met het gerecht. Vijftien jaar lang legde hij een grote voorraad graan, mout en gerst aan die hij dan met winst doorverkocht aan zijn buren en lokale handelaars. In 1598 zou Shakespeare zelfs vervolgd zijn voor het hamsteren van graan in een periode van hongersnood. En dat is niet alles: de dichter zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking, meldt de Telegraph. Hij kreeg voor beide een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De donkere kanten van Shakespeare werden volgens de onderzoekers vaak over het hoofd gezien, omdat velen de invloedrijke schrijver niet in verband willen brengen met iemand die handelt uit eigenbelang. 'De idee van William Shakespeare als graanhamsteraar werd verdreven uit de geschiedenis zodat de idee van de schrijver als creatief genie geboren kon worden', aldus onderzoekster Jayne Archer.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John JohnN

  Eeuwenlang was het bestaan en leven van William Shakespeare in duisternis gehuld, zelfs over zijn geboorteplaats was men niet zeker, evenmin over de exacte datum van geboorte. Hoe hij er precies uitzag was zelfs onderwerp van discussie omdat er maar weinig afbeeldingen uit zijn eigen tijd waren.
  En nu weten we opeens dat hij een notoire zwarthandelaar was?
  Komt dat nieuws soms van Sarah Palin?
  Vijftien jaar lang graan hamsteren om het met vette winst te verkopen? In zijn tijd waren de warehouses nog geen toonbeeld van geconditioneerde preservering, de ratten weten wel raad met graan gedurende 15 jaar, en schimmels, en tijdens hongersnood, het oproerige volk.

 2. nadine_v

  Creativiteit en creatief boekhouden gaan toch juist heel goed samen!

Reacties niet toegestaan