1942-1970: Jimi Hendrix herdacht

Deze week is het veertig jaar geleden dat Jimi Hendrix op 27-jarige leeftijd overleed in een hotel in Londen. Ter gelegenheid daarvan verschijnt er deze week de cd-collectie West coast Seattle Boy met nooit eerder uitgebrachte opnames en een dvd met en over de gitaarvirtuoos. Afgelopen maart verscheen al de cd Valleys of Neptune met nieuwe studio-opnames van bekende nummers. En vanaf oktober gaan oud-bandleden van The Jimi Hendrix Experience op tournee in Canada en de VS.

Hendrix' optreden op Woodstock is legendarisch met onder andere zijn eigen, niet onomstreden versie van het Amerikaanse volkslied en Hey Joe. Via de links op YouTube kun je hem live in actie zien. Op het fameuze album BBC Sessions werden de live-opnamen verzameld die The Jimi Hendrix Experience in de BBC-studies speelde. 

Bij studio-opnames toonde Hendrix zich een extreme perfectionist, soms tot grote frustratie van zijn bandleden. Zijn speltechniek geldt als zeer vernieuwend en zijn invloeden zijn terug te horen bij o.a. Queen, John Mayer en de Red Hot Chilli Peppers. Omdat linkshandige gitaren destijds slecht verkrijgbaar waren, bespeelde de linkshandige Hendrix meestal rechtshandige gitaren (Fender Stratocaster). Je moet toch wat.

De omstandigheden rondom Hendrix' dood zijn nooit volledig opgehelderd. Hij heeft zich wellicht vergist in de sterkte van de slaappillen die hij innam. Volgens drummer Mitch Mitchell zou Hendrix echter pas later in het ziekenhuis zijn overleden, toen hij op een brancard zou zijn gestikt in zijn eigen braaksel. Weer later beweerde een roadie dat Hendrix door zijn eigen manager zou zijn vermoord. Het is een raar idee dat inmiddels bijna zeventig zou zijn geweest...

Het themakanaal Cultura 24 besteedt de hele week aandacht aan de gitaarlegende: de documentaire 'Jimi Hendrix in de studio' is op vrijdagavond om 21:05 te zien en op zaterdagavond om 20:00. 

Bron(nen):   Jimi Hendrix  Woodstock  All along the Watchtower