Tentoonstelling: Afghaanse kunst die aan de sloopwoede van de Taliban ontkwam

In het British Museum in Londen is vanaf 3 maart een overzichtstentoonstelling te zien van drie millennia Afghaanse kunst. Het is na lang onderhandelen op hoog niveau uitgeleend door het museum in Kabul. 

In het introductiefilmpje op de site van het British Museum is onder meer te zien hoe de Taliban de grote Boeddha's bij Bamiyan opblaast (geruchtmakende beelden uit 2001). Sowieso kunnen de kunstschatten niet worden losgezien van de woelige geschiedenis van Afghanistan. Franse archeologen waren in de jaren zestig en zeventig bezig met opgravingen van een oude Helleense stad die ooit langs de zijderoute lag. Totdat ze werden verjaagd door de Russische inval. De Russen groeven op hun beurt een nomadische goudschat van tweeduizend jaar oud op die ook in Londen te zien is. 

In The Guardian wordt de Afghaanse kunst een 'melting pot' genoemd met o.a. Griekse (dankzij Alexander de Grote), Romeinse, Indiase en Chinese invloeden. Maar vooral verbaast men zich erover hoe sensueel sommige afbeeldingen en figuren zijn - ze doen denken aan de expliciete plaatjes die in Pompeï werden aangetroffen. Dat ook die kunst ondanks de Taliban alsnog te zien is, mag een wonder heten.

Bron(nen):   The Guardian  British Museum  National Geographic