De Michelangelo Code: het portret van de kunstenaar eindelijk ontrafeld

The Washington Post wijdt dit weekend een juichende recensie aan het boek Michelangelo, A Life on Paper, door Princeton-professor Leonard Barkan. 

Er zijn honderden vellen met aantekeningen van Michelangelo (1474-1564) bewaard gebleven. En omdat hij erg zuinig was met zijn papier, staan er naast zijn beroemde tekeningen en gedichten ook bijvoorbeeld boodschappenlijstjes, krabbels en aantekeningen voor zijn assistenten. Soms is niet eens duidelijk in welke volgorde het papier is gevuld, vaak moet het een kwartslag worden gedraaid om alles te kunnen lezen. 

Het is de verdienste van Barkan dat hij niet alleen deze 'visual cacaphony' (zoals hij het noemt) inventariseert maar de lezer ook een fantastisch inzicht biedt in het hoofd van de kunstenaar. Zo volg je Michelangelo's schetsen en overpeinzingen in zijn worsteling om zijn kunst tot uiting te brengen. Een kijkje in de keuken en tijdsbeeld tegelijkertijd. En volgens critici leest het boek, dat vol staat prachtige reproducties, als een detective. 

Er zijn talloze studies gewijd aan Michelangelo, schilder van de fresco's in de Sixtijnse Kapel, beeldhouwer van de Pietà en de David. De man zelf leek daardoor op de achtergrond te raken. Paradoxaal genoeg lukt het deze professor om via de losse aantekeningen van Michelangelo de kunstenaar tot leven te brengen. 

Bron(nen):   Washington Post  YouTube Princeton