In Frankrijk is een omelet met foie gras ‘vegetarisch’

Na de dood van hun 11 maanden oude baby worden in Frankrijk de twee veganistische ouders aangeklaagd wegens "nalatigheid, of het onthouden van voedsel".
Baby Louise kreeg alleen moedermelk. Toen het kind bronchitis kreeg, behandelden de ouders het met kool en kleikompressen. Het kind overleed.
Een ernstige nalatigheid in de verzorging van het kind, zou je denken. Maar The Guardian schrijft dat de aanklagers met het bewijs kwamen dat de oorzaak van het overlijden te maken had met het dieet van de ouders. De baby was ver onder het streefgewicht en had een duidelijk tekort aan vitaminen.

De rechtszaak heeft zowel in Frankrijk als in Groot Brittannië veel beroering gewekt onder veganisten. Zij vinden dat hun leefwijze onder vuur ligt.
In het land waar peuters met smaak oesters naar binnen slurpen, is het al niet eenvoudig vegetariër te zijn, laat staan veganist. Via Facebook is uitgezocht dat Frankrijk er hooguit 1500 telt en Groot Brittanië 60.000.
Op scholen in Frankrijk moeten de kinderen, of ze vegetariër zijn of niet, hun schoolmaaltijd altijd helemaal opeten. En zolang een Normandische restaurateur een omelet met saus van foie gras afficheert als 'vegetarisch', is er voor de vegetariërs nog veel te winnen.

Bron(nen):   The Guardian