Indiase tempel blijkt gigantische schat te bevatten

In 2 ondergrondse kamers van de Sri Padmanabhaswamy tempel hebben onderzoekers een gigantische schat ontdekt. De ruimtes werden 136 jaar geleden voor het laatst betreden. De waarde van de schat wordt voorlopig op 500 miljard roepies (7,6 miljard euro) geraamd.

De tempel in de staat Kerala is toegewijd aan de god Vishnu en bevat 6 ondergrondse kamers. Twee kamers zijn dagelijks open, 2 andere tweemaal per jaar. De laatste 2 kamers werden nu voor het eerst onderzocht. Daar werden zeldzame en waardevolle edelstenen gevonden: een halsketting van 550 centimeter lengte, 536 kilo gouden muntstukken uit de 18de eeuw, diamanten, robijnen, smaragd en zilver. Een expertpanel moet de inventaris opmaken. Dat kan nog weken duren.

De kamers werden geopend nadat het Hooggerechtshof de deelstaatregering daartoe toestemming verleend had. De tempel behoort toe aan een trust die gerund wordt door de koninklijke familie van Tranvancore, die de tempel in de 16de eeuw liet bouwen. De deelstaat wilde eerst de tempel overnemen, maar dat verzoek werd afgewezen. De erfgenamen hebben zich tevergeefs verzet tegen het openen van de schatkamers.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad  Hindustan Times (1)  (2)