Hummie van der Tonnekreek, oud-hoofdredactrice Big Brother, overleden

Journalist en eindredacteur Hummie van der Tonnekreek is op 19 januari op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft goede vriend en televisieproducent Gijs van Dam woensdag namens de familie bekendgemaakt. Zij overleed aan de gevolgen van longkanker. Van der Tonnekreek werd vooral bekend bij het grote publiek toen zij in 1999 hoofdredacteur werd van het televisieprogramma Big Brother.

Van der Tonnekreek was een van de mensen die het revolutionaire programma, waarin bewoners van een afgesloten huis 24 uur per dag met camera's werden gevolgd, vormgaf. De betrokkenheid bij de show leverde haar de titel 'oermoeder' van Big Brother op.

Na het succes van de eerste reeks bleef zij verbonden aan het programma. Ook ontwikkelde Van der Tonnekreek de zogenoemde 'programmabijbel' voor de talloze buitenlandse edities van het programma. Ze toonde zich afgelopen jaar zeer kritisch over de doorstart van Big Brother in Nederland.

In De Telegraaf zei de oud-eindredacteur dat "de ziel van het project" miste. "Wat wij deden was steengoed. De makers van nu hebben het gewoon slecht gemaakt." Een belangrijk probleem was volgens Van der Tonnekreek dat de bewoners zich niet genoeg aan elkaar hechtten en zo ook niet het hart van de kijker wisten te winnen.