Een mooi voorbeeld van een 'simpel werk' dat tot kunst is verheven is de 'Lampada Annuale' van Alighiero Boetti uit 1966. Het bestaat uit een doos met gespiegelde wanden met daarin een gloeilamp die één keer per jaar op een willekeurig moment 11 seconden brandt. 'Geen kunst aan', zul je denken, maar dat is het wel.
Boetti maakte deel uit van de 'Arte Povera'-beweging, die met het gebruik van alledaagse voorwerpen de cultuur wilden vatten die door de industriële revolutie voor altijd was veranderd. Ze beseften dat de toekomst niet te stoppen was.De gloeilamp en de spiegels stonden symbool voor het industriële tijdperk. Ze werden in een doos gestopt en vastgezet in de tijd. Mensen konden de doos altijd openen, maar de kans op een verlichte gloeilamp was minimaal. Plotseling waarderen we nu die gloeilamp meer, omdat haar functie veranderd is. "Elk object is gemaakt in omstandigheden die belangrijk zijn en die er betekenis aan geven", besluit Green.
M.a.w. het eigenlijke kunstwerk is het gelul erom heen, de verbale omlijsting zeg maar.
en daarom is dat juist GEEN kunst.
(in antwoord op Stomme Prutser)Dat kan ik ook.
Ik niet, maar kan het wel bedenken en vertellen. Misschien moeten we eens wat samen maken.
(in antwoord op Burgermans)Iedereen kan conceptuele kunst maken, jij ook. Blauwe vierkantjes schilderen of lampjes ophangen is echt niet zo moeilijk.
(in antwoord op AT)Daar ga je al, ik mis bezieling in je beschrijving. Zo is het dus geen conceptuele kunst.
(in antwoord op Burgermans)Sinds wanneer is bezieling een verplicht onderdeel in de conceptuele kunst? De kwintessens van conceptuele kunst is juist de idee en niet de emotie.
(in antwoord op AT)Emotie is wat anders dan bezieling. Een idee kan ontstaan uit of goed verkocht worden met bezieling.
(in antwoord op Burgermans)Voor de intrinsieke waarde van een conceptueel kunstwerk telt alleen de idee.
(in antwoord op AT)Klopt. De idee wordt geboren uit met bezieling iets bedenken. In jouw tweede opmerking ontbrak een beschrijving van de idee. Geen conceptuele kunst dus.
(in antwoord op Burgermans)doe mij dan maar een vloer van pindakaas….
(in antwoord op AT)Weg met die linkse hobbyisten, die Appel, Mondriaan enzo met hun praatjes over kleurtjes. Mondriaan had waarschijnlijk ook bij de grens staan zingen voor de gelukzoekers die met drommen nu onze rijke cultuur naar de knoppen helpen…