Opmerkelijke grafiek: de inflatie van 1775 tot nu

Op deze grafiek staat de inflatie in de VS van 1775 tot nu. 1775 is op 1 gesteld en wat opvalt is dat de inflatie erg weinig voorstelt tot  de VS de  gouden standaard loslaat. En pas sindsdien is inflatie een serieus probleem:

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Inflatie een serieus probleem? Nee, de inflatie stijgt sneller.

  Is dat een probleem? Niet per sé. 2-3% inflatie per jaar is juist goed. Sinds de 2e wereldoorlog is de welvaart dan ook wereldwijd enorm toegenomen.

  • BartvanOerle

   “Inflatie een serieus probleem? Nee, de inflatie stijgt sneller.” Die snap ik niet, de inflatie stijgt sneller dan wat?

   “2-3% inflatie per jaar is juist goed.” Ja, als je tot over je oren in de schulden zit wel ja. Als sparen nog een deugd zou zijn, zou die inflatie helemaal niet gewenst zijn.

   “Sinds de 2e wereldoorlog is de welvaart dan ook wereldwijd enorm toegenomen.” Nu wil je zeggen dat de inflatie voor de welvaart heeft gezorgd? Kom nou, welvaart ontstaat doordat mensen hun handen uit de mouwen steken, door wetenschappelijke ontdekkingen toe te passen en door innovatie in het productieproces.

   Het gevaar is nu dat de inflatie op een gegeven moment niet meer te houden is. Om de schulden af te kunnen blijven betalen en om ‘economische groei’ te realiseren is steeds meer (nieuw) geld nodig. Dit zal de inflatie alleen maar harder doen oplopen. Een weg terug is er niet meer, want dan stort de economie echt in. Dus bijdrukken maar, tot de euro en de dollar ècht niks meer waard zijn.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    >>Die snap ik niet, de inflatie stijgt sneller dan wat?
    De inflatie is sinds de 2e wereldoorlog sneller gegaan. (dan de inflatie voor de 2e wereldoorlog)

    >>Ja, als je tot over je oren in de schulden zit wel ja. Als sparen nog
    een deugd zou zijn, zou die inflatie helemaal niet gewenst zijn.

    Voor een gezonde economie zijn investeringen nodig. Lichte inflatie zorgt voor een beter rendement op investeringen. Het is goed voor de economie om investeringen aan te moedigen. Op de lange termijn levert dat meer op.

    Sparen is goed voor de aankoop van zaken die niet waardevast zijn. (maar hun waarde verliezen). Die zaken leveren immers niks meer op, en kan je dus het beste direct volledig afbetalen.

    Lichte inflatie houdt de juiste balans tussen het stimuleren van investeringen, en het sparen voor waarde onvaste aankopen.

    Helaas snappen steeds minder consumenten het verschil tussen een investering (bv. de aankoop van een cursus, een productiemiddel of een huis) en een aankoop (bv. een auto, een televisie of vakantie).

    En is het lenen voor een investering nu ineens ‘slecht’ (zie hele hypotheek discussie) terwijl nog steeds veel mensen lenen voor een tv of een vakantie.

    >>Nu wil je zeggen dat de inflatie voor de welvaart heeft gezorgd?

    Allereerst wilde ik duidelijk maken dat de opmerking dat ‘de inflatie een groot probleem werd’ dus wel meevalt. Er kwam geen probleem, maar welvaart. Of dat oorzakelijk is is de vraag.
    Zelf denk ik dat lichte inflatie zeker heeft bijgedragen aan de groei.

    Wetenschappelijke ontdekkingen en innovatie zijn beter te financieren dankzij de inflatie.

    Hyperinflatie is niet goed, dat ben ik met je eens. En de centrale banken, iig in Europa, doen hun best dat te voorkomen. Ook in de afgelopen jaren is de inflatie keurig in de hand gehouden en is er niet veel geld bijgedrukt.
    Het is te hopen dat deze lijn vastgehouden wordt.

    Maar uit angst voor hyperinflatie moeten we niet de gezonde lichte inflatie in de ban doen.

    (in antwoord op BartvanOerle)
    • Bart_van_Oerle

     Je betoog komt overeen met wat je de meeste economen over (lichte) inflatie hoort zeggen. En ik wil best geloven dat het op de korte termijn handig is om een lichte inflatie te hebben opdat er meer investeringen gedaan worden, maar ik denk dat dit op de lange termijn niet houdbaar is.

     Dan kom je voor de keuze: economie laten instorten, of de munt stort in.

     Tevens denk ik dat inflatie ook politiek gewenst is. Met inflatie is het veel makkelijker om de mensen loonsverhoging te geven en ze daarmee tevreden houden. Je kunt zelfs mensen loonsverhoging geven en ze toch armer laten worden (als de inflatie hoger is dan de verhoging). Lekker voordelig als ze dan toch het idee hebben dat ze erop vooruit zijn gegaan.

     Bij bijv. een goudstandaard is dit veel moeilijker. Dan heb je eerder deflatie (doordat er steeds meer geproduceerd wordt bij gelijkblijvende geldhoeveelheid) en zullen de lonen elk jaar omlaag moeten. Maar dat is politiek natuurlijk veel lastiger.

     Verder hoop ik ook dat de inflatie binnen de perken gehouden kan worden. De CB’s doen hun best, maar met een dubbele agenda (inflatie bestrijden en economische groei stimuleren) komt de ECB wel in een spagaat terecht. Het is dan de vraag welke van de twee de ECB laat vallen.

     (in antwoord op RhodBerth)
 2. grasspriet

  Inflatie geen probleem? Ik hou anders niet van verkapte belastingen. Ook niet van gewone belastingen by the way maar vooruit.

Reacties niet toegestaan