Online shoppen onder werktijd: vind je dat kunnen?

Het is Black Friday vandaag dus mogelijk heb je je oog al laten vallen op een paar leuke sinterklaascadeautjes in de uitverkoop. Maar ga je ze ook bestellen onder werktijd of wacht je ermee tot vanavond?

In de wet is daar niets over vastgelegd, maar volgens arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen heeft een werknemer recht om onder werktijd privézaken te regelen. Denk aan een telefoontje naar de kinderen, het boeken van een reis of dus even online shoppen. "Maar het moet wel binnen redelijke grenzen blijven,’’ zegt hij in het AD.

Maar ja, wat zijn 'redelijke grenzen'. Van Gelderen: "Als een werknemer van negen uur 's ochtends tot aan de lunchpauze rustig webwinkel na webwinkel afspeurt, dan wordt dat logischerwijs niet meer als redelijk gezien.’’ Maar een half uurtje per dag moet wel kunnen.

FNV Bondgenoten is het daar wel mee eens. "De werkgever vraagt ook buiten kantoortijden vaak nog iets van de werknemer. Dus het zou niet eerlijk zijn als werknemers nooit wat anders mogen doen onder werktijd. Je kan in deze tijd privé en werk niet meer van elkaar scheiden’’, aldus woordvoerder Silvia Pilger. Maar ook zij benadrukt: "Je moet het ook niet door laten slaan. Wie urenlang op zoek gaat naar koopjes, maakt misbruik van die bewegingsvrijheid’’, stelt Pilger. ,,Daar worden ook collega’s de dupe van.’’ 

Bron(nen):   AD