Nederlander opgelicht voor een miljoen euro via sms’je nepbank

Een man uit het noorden van Nederland is slachtoffer geworden van 'smishing'. Hij raakte meer dan een miljoen euro kwijt, doordat hij was ingegaan op een sms'je met daarin de mededeling dat zijn bankpas zou verlopen.

Hij dacht dat de sms afkomstig was van zijn bank. De site waarop hij een nieuwe pas kon aanvragen zag er exact hetzelfde uit als die van zijn eigen bank. Bovendien was zijn pas bijna verlopen. Niets vermoedend vulde hij dan ook al zijn gegevens in. In één nacht was al zijn geld verdwenen.

"Wij weten precies hoe dat is gegaan", stelt de woordvoerder van het OM. "Maar omdat dit een lopend onderzoek is, kunnen we nog niet uitleggen hoe er opeens zo veel geld kon worden gestolen." De zaak speelt al sinds september maar is pas vandaag naar buiten gebracht.  

"Het geld is via geldezels weggesluisd," legt het OM uit. Er zouden 136 geldezels bij betrokken zijn. Dit zijn mensen die tegen betaling hun bankrekening laten gebruiken voor criminele activiteiten. "Maar we hebben hen geïdentificeerd en de officier van justitie benadrukt dat die geldezels altijd in beeld komen bij de politie." Volgens het OM is 'het een van de grootste zaken ooit' op dit gebied.