Woningmarkt stort in: -64%

De woningmarkt is het nieuwe jaar extreem slecht begonnen.  Er werden in januari 6260 woningen verkocht, 11.6 procent minder dan een jaar eerder en maar liefst 63,9 procent minder dan in december. De daling is waarschijnlijk grotendeels te verklaren doordat woningkopers sinds januari alleen nog in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als ze een hypotheek nemen waarbij ze annuïtaire aflossen. Volgens het Kadaster is er in januari sowieso vaak sprake van een terugval.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. jan bosscher

  je kunt ook zeggen, de markt is weer op de grond.

 2. Chiu

  Uiterst tendensieuze kop. Is WIK een soort Telegraaf on line geworden? 64% minder omzet is heel wat anders dan 64% minder waarde van de markt zoals de kop suggereert.

 3. André Somers

  Oh! Paniek!

  We hadden een scherpe piek in december om de nieuwe (inmiddels al weer oude geloof ik) hypotheekregels voor te zijn. Natuurlijk is het dan in januari heel veel minder.

  Dat heeft niets met instorten te maken. Hou toch eens op met die sensatiekoppen zetten.

 4. RhodBerth

  -11% t.o.v. januari vorig jaar, wat niet zo gek is nadat december een grote piek was. Maar het is duidelijk dat de koper niet blij is met de nieuwe regels.

 5. Loobs

  In prijzen heb ik er als aspirant koper nog weinig van gemerkt. Misschien dat huizeneigenaren wat realistischer moeten worden, daar gaat altijd wat tijd overheen.

  • RhodBerth

   Huiseigenaren kunnen kiezen, verkopen met 40.000 euro schuld, of lekker blijven zitten zonder schuld. Dan kiezen ze uiteraard voor het laatste.

   Bedrijven nemen hun verlies, particulieren doen dat niet.
   Dat is ook logisch. Een bedrijf kan met winst de schuld wegwerken. Een particulier draagt schuld als een last om de schouders.

   De huidige maatregelingen maakt het voor de starter onmogelijk om te kopen omdat het voor de verkoper is onmogelijk om te verkopen.

   (in antwoord op Loobs)
   • Loobs

    Ja, die gevallen begrijp ik goed. Maar ik zie toch ook veel (afgaand op ‘t interieur) huizen van oudjes die zijn overleden of naar ‘t bejaardentehuis zijn vertrokken. Die zijn ook hardnekkig aan de prijs, hoor. Dus hoe moet ik dat dan zien?

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Zou je in’t kadaster moeten kijken wat ze er ooit zelf voor betaald hebben. Maar je hebt gelijk, bij overwaarde zou er eerder moeten worden gezakt. Zeker bij ouderen die het huis 20-40 jaar geleden kochten.

     (in antwoord op Loobs)
     • Heldoppantoffels

      Onzin, je moet gewoon altijd van marktwaarde uitgaan! De markt corrigeert vanzelf, de nabestaanden hebben echt geen zin om de overwaarde langzaam op te maken door de lasten van die woning door te betalen.

      (in antwoord op RhodBerth)
 6. Peter Smokers

  Ja, voor kerst gingen ze als warme broodjes nog over de toonbank. Gelukkig komt er geen depressie maar een zware depressie binnen zwalken en stort de EUzone snel als een baksteen in.

 7. John

  (valse) piek in december, logische dip in januari. daarmee wil ik niet ontkennen dat de woonmarkt grote zorgen geeft. het werkelijk herstel zal er pas komen als de werkloosheidscijfers dalen ipv stijgen en zodra het bedrijfsleven het weer aandurft echte arbeidscontracten te bieden. overheidsmaatregelen van nu leveren alleen korte termijn horten en stoten op. eurocrisis, bankencrises, krimpende binnenlandse consumptie bepalen de algemene teneur: droefenis. het sterkst te merken in de duurste kapitaalgoederen: woningen, nieuwe auto’s.

 8. Nico

  laat maar instorten het gaat mij nog veel te langzaam

Reacties niet toegestaan