Trump haalt oorlogswet van stal voor beademingsapparaten Philips

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een oorlogswet uit de jaren vijftig van stal gehaald om de productie van beademingsapparaten te versnellen. Hij wil de toeleveranciers van fabrikanten van deze apparatuur er met de Defense Production Act toe aanzetten voldoende materiaal aan te leveren. Dit moet onder andere voorkomen dat Philips zonder materiaal komt te zitten.

Trump draagt de minister van Volksgezondheid op om zijn autoriteit aan te wenden om de toelevering veilig te stellen, zo blijkt uit een memo. Dat moet ervoor zorgen dat "binnenlandse producenten de beademingsapparatuur kunnen maken die nodig is om Amerikaanse levens te redden." De roep om meer beademingsapparatuur zwol onlangs aan in de Verenigde Staten, waar ziekenhuizen steeds meer patiënten met het nieuwe coronavirus op de intensive care krijgen.

Naast de toeleveranciers van Philips moeten ook die vijf andere bedrijven, waaronder General Electric, en Medtronic, gedwongen worden voldoende materiaal beschikbaar te stellen.