Swiss Banking gaat nooit verloren

Amerika bedrijft pure machtspolitiek door een Zwitserse bank te dwingen de gegevens te openbaren van verdachte klanten. Dat beweert de Zwitserse bankprofessor Beat Bernet. Aanleiding is de overgave van de UBS Bank die deze week door de knieën ging. Amerikaanse financiële autoriteiten vermoeden dat bij UBS zo’n twintig miljard dollar is weggemoffeld van klanten uit de USA, en dat dit de bank jaarlijks zo’n tweehonderd miljoen dollar opleverde. 
Toch is professor Bernet niet uit het veld geslagen. De klap die de Amerikaanse fiscus heeft uitgedeeld, kan weleens een heilzame shocktherapie blijken te zijn. Bovendien is het bankgeheim niet de enige troef die het Zwitserse bancaire stelsel de wereld heeft te bieden, zo meent hij. Er zijn mensen die hun zwarte geld in Zwitserland parkeren, maar de Alpenbanken (meer dan driehonderd) beschikken vooral over kapitalen die legaal zijn verkregen en die in het land worden gestald, omdat Zwitserse bankiers hun werk goed verstaan. Es ist nicht nur Steuerflucht.
Om politieke, tactische en strategische redenen doet Zwitserland er verstandig aan zich enigszins te schikken naar de mores van de omliggende landen. En, zo houdt de bankprofessor de welgestelde lezers van de Neue Zürcher Zeitung voor, er is nog hoop. Het mag zo zijn dat van fraude verdachte ‘offshore’ bedrijven nu tegen de lamp zijn gelopen, voor vermogende particulieren uit binnen- en buitenland zal Zwitserland nog lange tijd een plek blijven waar men ongestoord en nagenoeg onzichtbaar zijn spaargeld kan achterlaten. Hij verwijst daarbij naar nieuwe ‘innovaties’ van de bank Credit Suisse, om kapitalen in Singapore weg te stoppen.
Zwitserse bankiers blijven vakmensen.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung   Wall Street Journal