"Laat de Nederlanders het proberen"

Waarom veroorzaakt de voorgenomen verkoop van dertig procent van the Royal Mail aan het Nederlandse TNT  zoveel ophef in Groot-Brittannië? Het besturen van bedrijven is toch geen overheidstaak, stelt Hamish McRae in The Independent. Wat McRae betreft is het wel duidelijk: de Britten zijn niet in staat gebleken hun nationale postbedrijf te runnen, en dus moeten de Nederlanders het maar eens proberen.
De Britse regering is vastbesloten de verkoop door te zetten, zo vermoedt McRae, omdat ze gefrustreerd is dat het bedrijf nog steeds verlies maakt, en dat in een tijd dat de belastingbetaler weinig zin heeft om op te draaien voor fouten van managers. TNT kan ervaring van buiten inbrengen en knopen doorhakken. De paradox is ook dat de regering waarschijnlijk meer richting kan geven aan the Royal Mail als ze geen eigenaar is. Regelgeving is een veel effectiever middel. Het kan ook zijn dat politici willen voorkomen dat zij de schuld krijgen als het misgaat, en dat is ook een goede reden.
Dan is er nog de kwestie van het geld. In deze tijd zal de staatsschuld sterk toenemen. Dan wil je de overheid niet opzadelen met ook nog de verantwoordelijkheid over het besturen van de banken, het postbedrijf, en wat je al niet kunt bedenken. In de geïndustrialiseerde wereld hoort Groot-Brittannië allang niet meer tot de koplopers. De Britten kunnen best iets leren van anderen. Uiteindelijk zal het er wel op neerkomen dat de Nederlanders the Royal Mail helemaal gaan runnen, en dat is misschien een voorbode van wat er nog komen gaat.

Bron(nen):   The Independent