Effectenbeurzen tonen nieuwe wereldorde

De heftige schommelingen op de internationale effectenbeurzen leggen genadeloos bloot welke landen de toekomst hebben, en welke niet. Zo meldt ons vandaag de Duitse krant, Die Welt, die de ontwikkeling van de diverse indices - over het eerste kwartaal van dit jaar - naast elkaar heeft gelegd. Een van de conclusies is dat de winnaars van afgelopen jaren, de Oosteuropese landen, met hun sterk gedaalde koersen nu de grote verliezers zijn. Ook de glans van Westeuropa is volgens Die Welt ernstig verbleekt.
En de grote winnaar van dit moment is: China. Ondanks de kredietcrisis zijn de koersen daar sinds januari met 37 procent gestegen. Ook de andere opkomende industriestaten, Brazilië (plus 13,0) en Rusland (plus 15,2) hebben het goed gedaan en zijn bezig met een opmars. Ook de vierde van de zogenoemde BRIC-landen, India, deed het met een plus van 1,5 procent niet zo slecht.
Allergrootste verliezer is Servië, met een min van 36,4 procent, maar ook andere Oost-Europese landen hebben het zwaar: Letland (min 23,8), Polen (min 23,8), Roemenië (min 22,3 procent) en zo verder. Van de Westeuropese landen is Italië de grootste verliezer, met een min van 19,9 procent.
Helaas is Nederland een van de weinige landen die niet in het overzicht van Die Welt is opgenomen. Maar Welingelichtekringen kan alvast onthullen dat de AEX-index het met een verlies van bijna twaalf procent iets minder slecht heeft gedaan dan de beurzen in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Bron(nen):   Die Welt